Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turun kaupunginteatterin syksyä terästää hurja Conan Barbaari

Turun kaupunginteatteri tuo syksyllä näyttämölle Conan Barbaarin, joka on alun perin amerikkalaisen pulp-kirjailija Robert E. Howardin luoma fantasiahahmo 1930-luvulta. Howard kirjoitti yhteensä 21 Conan-novellia, jotka toimivat lähtölaukauksena miekka ja magia -genrelle.

Hahmosta tehtiin vuonna 1982 ilmestynyt elokuva, josta tuli aikansa merkittävimpiä toimintaelokuvia. Elokuvassa Conan selviytyy orvon kovasta kohtalosta ja lopulta kostaa vanhempiensa kuoleman. Ristiriitaisen vastaanoton saanut, raa’an väkivaltainen elokuva teki Arnold Schwarzeneggerista ja hänen ympärysmitaltaan 55-senttisestä hauislihaksestaan tähden.

Elokuvasta tehtiin Jason Momoan tähdittämä uusintaversio vuonna 2011.

Kaupunginteatteriin Conanin ohjaa Juho Mantere. Turun version nimi on Rakkaani, Conan Barbaari. Musta komedia törmäyttää miekan ja magian Mantereen autofiktiiviseen materiaaliin. Mantereen kirjoittamaan ja ohjaamaan näytelmään sisältyy öljyttyjä lihaksia, päätöntä mäiskintää ja mustaa huumoria, mutta myös selkäpiitä hyytävän häijyjä alasävyjä.

Groteskista ja pöhköstäkin esillepanosta huolimatta hyväksytyksi tulemiseen ja anteeksiantoon liittyvät teemat ovat samaistuttavia ja antavat ajateltavaa eri-ikäisille katsojille. Conan on viritettyä fantasiaa, joka tuo näkyväksi sekä nuorten että aikuisten maailmassa vahvana elävän jaottelun sankareihin ja luusereihin. Kaikki eivät todellakaan synny sankareiksi.

Conaniksi pääsevät eläytymään kaikki mukana olevat näyttelijät iästä ja sukupuolesta riippumatta. Turun kaupunginteatterin konkarinäyttelijöiden rinnalla nähdään Suomen Kansallisteatterin lavoilta tuttu Miro Lopperi.

Rooleissa Lopperin rinnalla nähdään Ulla Koivuranta, Kimmo Rasila, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen.

Rakkaani, Conan Barbaarin ensi-ilta on 9.9.