Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professorin mukaan etäisyyskään ei välttämättä suojaa koronatartunnalta, mutta moni Turkulaisen lukijaraatilaisista ei ole vähentänyt liikkumistaan

Koronavirus ei ole juuri vaikuttanut monen turkulaisen liikkumiseen. Näin voi päätellä Turkulaisen Lukijaraadista, jossa 31 prosenttia kertoi, ettei virus ole vaikuttanut heidän liikkumiseensa mitenkään tai oikein mitenkään.

Nyt tartuntariskin vuoksi kansalaisten liikkumiseen suunnitellaan entistä tiukempia rajoituksia. Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen pitää rajoituksia tärkeinä.

– Kansainvälisesti vertailtaessa olemme toimenpiteiden osalta oikeassa suunnassa. Tarvitaan fyysisten kontaktien rajoittamista. Saksahan on jo kieltänyt yli kahden hengen tapaamiset.

Huovinen muistuttaa, että koronan leviämisen nopeus ja vaikutus on yllättänyt kaikki. Lähtökohtaisesti uskottiin, että virus leviää kosketuksen ja pisaratartunnan kautta. Siksi ihmisiä on ohjeistettu pitämään toisiinsa niin kutsuttua fyysistä etäisyyttä, joka on noin pari metriä.

– Todennäköistä kuitenkin on, että varsinkin ahtaissa sisätiloissa virus leviää myös aerosoliteitse. Aerosolipisarat ovat pienempiä ja jäävät pidemmäksi aikaa ilmaan. Silloin tämä etäisyys ei riitä välttämään tartuntaa.

Huovisen mukaan koronavirus on leviämisominaisuuksiltaan samankaltainen kuin SARS-virus. Se levisi väestöön todistetusti jopa ilmanvaihtokanavia pitkin.

Huovinen korostaa kuitenkin, että nyt tarvitaan lisää tutkimustietoa: miksi korona näyttää tarttuvan niin herkästi, ja miksi myös oireettomat ihmiset tartuttavat toisia.

– Lapset ovat myös melko oireettomia, mutta emme vielä tiedä, mikä on heidän osuutensa tartuntaketjussa. Tarvitaan tutkimustietoa, Huovinen tiivistää.

Korona-kysely toteutettiin nettikyselynä 17.–23. maaliskuuta, joten tilanne esimerkiksi liikkumissuosituksista on vastausaikana elänyt. Monissa vastauksissa näkyy jo, että elämä on muuttunut.

– Yksinolo on lisääntynyt. Kaupassa käyn ja ulkoilen sään salliessa. Aika tylsäksi muuttui kaikki. Puhelimella lapsiin yhteyttä pidän, yksi raatilainen kommentoi.

– Viikoittainen uimahallikäyntini, lähes jokailtaiset yleisöluennot sekä kaikki tilaisuudet, joihin olin ilmoittautunut, poistuivat. Ainoastaan kaupassakäynnit jäivät, toinen raatilainen toteaa.

Eräs vastaaja kertoo lopettaneensa sosiaaliset kontaktit jo yli viikko sitten.

– Olen käynyt vain tarpeen vaatiessa kaupassa ja koiralenkeillä. Viime lauantaina kävin myös lähiravintolan terassilla syömässä. Normaalisti liikkuisin huomattavasti aktiivisemmin monessakin paikassa. Kaikki joukkuelajiharrastusvuorot olen jättänyt väliin jo yli viikon.

Vaikka 31 prosenttia raatilaisista kertookin, ettei korona ole vaikuttanut omaan liikkumiseen, syyksi kerrotaan lähinnä elämäntavat.

– Olen eläkkeellä. Käytän omaa autoa, en liiku muutenkaan kaupungilla, ostoskeskuksissa, ravintoloissa enkä matkusta ulkomaille, yksi raatilainen kommentoi.

– Ei pahemmin ole rajoittanut. Kaikki teatteri ja muut mukavat menot on tullut peruttua, mutta ei haittaa. Terveys ja muidenkin terveys edellä mennään, toinen tuumii.

Lukijaraatilaisten vastauksista ei juurikaan välity sellaista, että koronalta suojautumista ei ymmärrettäisi. Tämä on Pentti Huovisesta tärkeää, sillä hän muistuttaa, että koronaviruspandemia tulee muuttamaan monia asioita. Ihmisiä tulee menehtymään hoidoista huolimatta, ja koronan seurauksista kärsivät kaikki. Jotta kaikille pystytään takaamaan hyvä hoito, on tärkeintä nyt noudattaa viranomaisten ohjeita. Ja yksi asia nousee vielä muiden edelle.

– Yskimishygieniaa haluan nyt korostaa. Yskimisellä ja aivastamisella saadaan aikaan pisaroita ja aerosolia, ja ohjeet oikeasta yskimis- ja aivastamistekniikasta hihaan on nyt otettava vakavasti.