Norwegianilla matkustanut järkyttyi järjestelyistä: "Jos ei kentältä tai koneesta saatu tartuntaa, niin ei sitten mistään"

Espanjasta Suomeen matkustanut suomalainen kauhistui sekä lentokentällä että -koneessa kohtaamaansa epähygienisyyttä. Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Espanjan Alicantesta kotiin Suomeen lauantaina Norwegianin koneella lentänyt matkustaja kertoo järkyttyneensä kokemuksesta.

Hän arvioi, että koronatartunnalta välttyminen on enää onnenkantamoisesta kiinni.

Espanjassa sukulaistensa luona vierailulla ollut matkustaja kertoo, että jo lähtöselvityksen järjestelyt Alicanten lentokentällä asetti kaikki matkustajat välittömään tartuntavaaraan.

Kirjautuminen Norwegianin lennoille ei ollut mahdollista verkossa, vaan se oli tehtävä lentokentällä.

Matkustaja sanoo lentoyhtiön jonotuttaneen samaan lähtöselvitykseen neljää koneellista matkustajia.

– Porukkaa oli yhteensä satoja ihmisiä: suomalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, islantilaisia ja muutamia venäläisiäkin näytti olevan, matkustaja kertoo.

– Kaikkia matkustajia seisotettiin kuin sillejä purkissa jonottamassa lähtöselvitykseen.

Matkustaja kertoo myös, että lähtöselvitykseen jonottaneet ihmiset yskivät ja aivastelivat käsiinsä, koska eivät ilmeisesti ole sisäistäneet annettuja ohjeistuksia tai eivät ole niistä tietoisia.

– Sitten virkailijat siinä räpläsivät jokaisen passit vuoronperään eivätkä itsekään olleet suojautuneet mitenkään.

Lentokoneessa ei matkustajan mukaan näkynyt merkkiäkään korotetusta hygieniatasosta. Esimerkiksi tarjottimet olivat tahmaisia ja pesemättä.

–  Jopa edellisten matkustajien kahviroiskeet oli pyyhkimättä penkkien selkämyksestä. Jos ei lentokentältä tai koneesta saatu tartuntaa, niin sitten ei mistään, matkustaja sanoo.

Hän lisää vielä, että kummallakaan lentokentällä, Espanjassa tai Suomessa, ei ollut matkustajille mitään informaatiota vallitsevasta tilanteesta.

– Alicantessa sentään oli kahvilat ja muut kiinni, mutta Helsingissä oli ihan normi meininki. Ja miksi me ulkomailta tulijat saimme jokainenlähteä omille teillemme ilman mitään kontrollia? Miksi kukaan ei ollut katsomassa, oliko joukossa selvästi kipeitä ihmisiä? matkustaja kysyy.

Norwegianilla tiedotusvastaava Tarja Valde-Brown kertoo yhtiöllä olevan käytössään tarkat käytännöt koneiden siivoamiseksi.

Hän aikoo tahollaan selvittää epäkohdat esiin nostaneen matkustajan kokemusten taustoja.

– Käymme jatkuvasti keskusteluja meille siivouspalveluja tarjoavien tahojen kanssa. Toivomme myös, että asiakkaamme tekevät kaikkensa suojatakseen itsensä ja muut matkustajat huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä suun ja nenän peittämisestä aivastaessaan ja niistäessään, Valde-Brown sanoo.

– Olen pahoillani, jos joku on kokenut puutteita tässä. Asiakkaidemme ja miehistömme terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on meille ensisijaisen tärkeää, Valde-Brown vakuuttaa.

Hän lisää vielä, että kaikissa Norwegianin lentolaivaston lentokoneissa on uusin ilmansuodatinteknologia. Koneiden HEPA-suodattimet suodattavat tehokkaasti lähes 100 prosenttia ilmassa olevista mikrobeista – mukaan lukien bakteerit ja virukset.

Korona on tappanut Espanjassa jo yli 1 700 ihmistä. Maassa on poikkeustila ja ihmisten ulkona liikkumistakin on rajoitettu. Ulos saa mennä vain, jos kyse on pakollisista työtehtävistä, ruokakaupassa käymisestä tai jostain terveydenhoitoon liittyvästä. Myös koiran ulkoilutus sallitaan.

Espanjan valtio tiedotti lauantaina, että sen sotilaita on komennettu desinfioimaan lentokenttiä ja juna-asemia.

Juttua muokattu 23.3.2020. Lisättytiedot lentokoneiden ilmansuodatinteknologiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää