Etätyö vähentää pakokaasupäästöjä liikenteessä – katupöly pysyy riesana ja heikentää ilmanlaatua

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ensimmäinen laajasti toteutettu etätyöviikko vähensi pakokaasupäästöjä viime viikolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin määrä väheni mittauksissa selvästi, kun sitä vertaa maaliskuun alkuun tai edellisvuosien vastaavaan ajankohtaan.

Autoilun huomattava vähentyminen ei kuitenkaan suoraan paranna hengitysilmaa.

– Liikennemäärän lasku vähentää luonnollisesti myös pakokaasun päästömäärää. Viime viikolla typpidioksidin pitoisuudet olivat selvästi keskimääräistä alhaisempia, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi Helsingin seudun ympäristöpalvelut-kuntayhtymä HSY:stä.

Hän muistuttaa, että päästömäärän lisäksi sääolosuhteilla on keskeinen vaikutus hengitysilmanlaatuun. Sään vaikutuksia viime viikon ilmanlaatuun ei HSY:ssä analysoitu, mutta Niemi avaa sään vaikutusta esimerkillä.

–  Tyynellä tai heikkotuulisella säällä pakokaasun pitoisuudet ovat korkeita ja tuulisella säällä matalia päästömäärästä riippumatta.

Kuva: HSY

Tällä hetkellä ilmanlaatuun vaikuttaa vuoden aikaan tyypillisesti katupöly. Katujen ja teiden ollessa kuivia liikenne nostattaa ilmaan katupölyä, vaikka autoja onkin liikenteessä vähemmän.

Jarkko Niemi kannustaa välttämään liikkumista vilkasliikenteisillä alueilla etenkin silloin, kun ilmanlaatu on huono.

– Jo yhden korttelin päässä ilmanlaatu on selvästi parempaa, joten ainakin lenkkeilyä ja liikuntaa ei ole suositeltavaa harjoittaa siellä, missä on enemmän liikennettä, Niemi opastaa.

Kuva: HSY

Ilmanlaadun nykytilan ja ennusteen näkee HSY:n verkkosivuilta. HSY neuvoo myös nettisivuillaan, miten katupölyn haittoja voi vähentää.

Maanantaiaamuna ilmanlaatu oli pääkaupunkiseudulla tyydyttävä tai välttävä vilkkaiden katujen ja teiden varsilla. Muualla ilmanlaatu vaihteli hyvästä tyydyttävään.

Lauantaina hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylitti raja-arvotason (50 µg/m3) Leppävaarassa (51 µg/m3). Raja-arvotaso on ylittynyt tänä vuonna Mannerheimintiellä kerran, Leppävaarassa neljä kertaa, Mäkelänkadulla kuusi kertaa, Kehä III varrella Varistossa kahdeksan kertaa, Otaniemessä kerran ja Porvoossa kaksi kertaa. Sallittu ylitysmäärä on 35 kertaa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää