"Uskon ihan hirveästi siihen, että hyvä kyllä kiertää" – Kaarinalainen Nick's Food Design aloittaa ilmaisen lounastarjoilun vähävaraisille perheille, itsekin tarvitsee koronatilanteesta selviämiseen vapaaehtoisten apua

Minna Harmaala

Kouluruokailun loppuminen kuukaudeksi on monelle vähävaraiselle perheelle kova paukku. Tämä huolestutti kaarinalaisen Nick's Food Designin yrittäjiä.

– Monelle kouluateria on valitettavasti ainoa lämmin ateria. Monessa perheessä tilanne on varmaankin kaoottinen, joten halusimme lähteä jollain tavalla tukemaan, kertoo ravintoloitsija Eva Halenius

Haleniusten ravintola-pitopalvelu tarjoaa koulujen kiinniolon aikana joka keskiviikko ilmaisen lounaan sadalle. Ensimmäinen tarjoilu on ensi viikolla. Ravintola antaa kullekin perheelle oma noutoajan, jotta kaikki eivät tule samaan aikaan.

– Nimenomaan nyt toivomme, että ne perheet tulisivat, jotka oikeasti avun tarvitsisivat ja että muut perheet tilaisivat meiltä ruoat kotiinkuljetuksella, Halenius sanoo.

Hänen mukaansa perheitä on jo ilmoittautunut mukavasti mukaan, mutta vielä mahtuu lisää. Hän toivoo, että perheet myös vähän vaihtuisivat viikoittain.

Halenius heittää pallon myös muille yrityksille. Hän sanoo, että lounastarjoilu sadalle perheelle viikossa ei ole yritykselle iso ponnistus, mutta auttaa monia.

– Nyt puhutaan paljon pienyrittäjien katastrofista, mutta kyllä minä näkisin, että tässä on myös perheiden katastrofi.

Lue myös:Apua koululounaiden poisjääntiin köyhille perheille – Jokaiselle lapselle lounas -kampanjan ruokakassit saatavilla myös Turussa

Puhe yritysten pelastamisesta sai neljän lapsen äidin miettimään, miten paljon enemmän rahaa ruokakauppaan meneekään, kun pitää maksaa omasta pussista yksi ateria enemmän.

Eva Haleniuksella on omakohtaista kokemusta rahojen vähyydestä, sillä hän on itsekin kokenut konkurssin aiemman yrityksensä kanssa.

– Tiedän kyllä, miltä tuntuu olla sähköt ja vedet poikki ja istua autossa miettien, mitenköhän tästä selvitään. Sen takia ehkä auttaminen onkin itselle tärkeää, kun tietää, millaiseen tilanteeseen ihminen voi perheensä kanssa joutua. Se paine on oikeasti aivan kamala.

Haleniusten tiukka tilanne kesti monta vuotta.

– Vasta ennen tätä "ihanaa" koronaa olimme pääsemässä takaisin jaloillemme. Nyt on taas se tilanne, että ei tiedä, meneekö tämä toinenkin firma. Menemme ihan päivä kerrallaan.

– Jotenkin uskon ihan hirveästi siihen, että hyvä kyllä kiertää. Nyt jo olen nähnyt, että ihmisissä on tosi paljon voimaa, kun vain haluaa, Halenius sanoo.

Apua on saanut Nick's Food Designkin: ruoan kotiinkuljetuksia ajaa joukko vapaaehtoisia. Yrityksellä on omasta takaa yksi kuljettaja ja nyt joka päivä lisäksi yhdestä kahteen vapaaehtoista. Asiakkaat ovat myös hakeneet ravintolasta paljon noutoruokaa. Toistaiseksi yrityksellä riittää kiirettä.

– Ilman näitä ihmisiä meillä ei olisi enää tätä firmaa, vaan ovet menisivät nopeasti kiinni. Viime perjantaina meiltä peruuntui kymmenien tuhansien eurojen edestä catering-tilauksia. Oli ollut tosi hyvä kevät tulossa, Eva Halenius kertoo.

Halenius kertoo saaneensa apua ihan pyytämällä sitä.

– Pakkohan se on vain uskoa, että jos auttaa muita niin muutkin auttavat itseä. Nyt on onneksi vielä töitä, mutta esimerkiksi ensi viikko on täysi mysteeri.

Ilmoittautumiset lounasjakeluun sähköpostitse: Eva@food-design.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää