Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista

Tomi Kangasniemi

Arno Kasvi joutui vuodenvaihteessa jättämään asuinpaikkansa Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa. Yliopisto halusi tilat omaan käyttöönsä, eikä eläkkeellä oleva ylipuutarhuri enää saanut asua vanhassa virka-asunnossaan.

Kasvin sydän sykkii kuitenkin vahvasti Ruissalolle, jonne hän asettui jo vuonna 1983. Häntä huolettaa etenkin saaren lisääntyvä liikenne.

– Ruissalossa on nykyisin aikamoinen auto- ja kävelyliikenne. Ei saari eikä kasvitieteellinen puutarha tule kestämään tällaista rumbaa.

Kasvin mukaan nyt olisikin erittäin tärkeää, että kävijöiden aiheuttama kulutus jakaantuisi hallitusti saaren eri osiin. Tätä auttaisi toisen sillan rakentaminen saarelta mantereelle.

Kasvin mukaan silta voisi olla siirrettävä ponttonisilta saaren pohjoispuolella.

– Toinen silta poistaisi puolet saaren liikenteestä. Se voisi olla käytössä aluksi vain kesäaikana ja vaikka vain pyörille, kävelijöille ja henkilöautoille.

Kasvi siirtäisi myös koko Ruissaloa koskevan opastuskeskuksen kasvitieteellisen puutarhan tiloista Ruissalon kartanon tyhjiin tiloihin. Siellä olisi riittävästi parkkitilaa ja paikalle hyvät tieyhteydet.

Tämä poistaisi painetta kasvitieteelliseltä puutarhalta, jonka parkkipaikat ovat etenkin viikonloppuisin ruuhkaiset.

– Yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa taas tulisi kehittää hyödyllisenä kasvitieteellisenä puutarhana. Sitä varten on puutarhaan suunniteltu tilat ja resurssit.

Kasvi on myös sitä mieltä, että matkustajalaivaterminaalit pitäisi saada mitä pikimmin Aurajoensuusta Pansioon. Nyt iso osa laivamatkustajista tulee ympäri Suomea tai ulkomailta busseilla.

– Miksi heidän on tultava kaupungin läpi linnan viereen ahtaita katuja pitkin ajaen? Turkulaiset pääsevät Pansioon erittäin nopeasti bussilla tai omalla autolla, jos haluavat lähteä Tukholmaan. Näin säästettäisiin myös laivojen kuluttava vaikutus Ruissalon etelärantojen linturikkaisiin kaislikoihin.

Vaikka lisääntyvä liikenne tietää riskejä Ruissalon luonnolle, muistuttaa Kasvi siitä, että Ruissalon tilanne on parempi kuin monen muun paikan.

– Isoin ongelma Ruissalossa on ylisuuri metsäkauriskanta. Nyt ne eivät pääse liikkumaan luonnollisesti esimerkiksi Pansion suuntaan. Kauriit syövät sienet, rentukat ja mustikanvarvut, ja metsäkauriiden vapaa pääsy puutarhan alueelle on ollut erittäin tuhoisaa myös puutarhan kokoelmille.

Kasvin mukaan myös puutarhan alueen pensas-sembrat on syöty. Lisäksi tuijat ja koreanpihdat kalutaan vuosi vuodelta aina kaljummiksi. Kauriit ovat syöneet myös kaikki marjakuuset jo useana peräkkäisenä vuonna. Hänen mukaansa alueen kauriskantaa voisikin suosiolla harventaa.

Kasvi näkeekin kauriit Ruissalolle suurempana riskinä kuin ilmastonmuutoksen tuomat lämpimämmät talvet ja kuumat kesät.

– Vaikka talvista tulee lepsuja, kyllä tammet ja saarnet sen kestävät. Se mahdollisuus tietysti on, että loiset lisääntyvät.

Kasvin mukaan ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen joka tapauksessa viljelyvarmuutta. Täällä pystytään kasvattamaan paprikaa, tomaattia ja munakoisoa avomaalla.

– Puutarhakasveille tämä on mannaa. Jalot lehtipuut voivat myös hyvin, sillä suomalainen metsänhoito on hyvin korkeatasoista, hän muistuttaa.

Ylipäänsä Arno Kasvi toivoo, että Turussa katsottaisiin nyt asioita pitkällä tähtäimellä. Tämä pätee niin Ruissaloon kuin muihinkin alueisiin.

– Ruissalo on turkulaisten ykkösulkoilualue, ja Turun lähiympäristössä on myös upeita kasvillisuusalueita. Kaikille pitää tehdä samaa eli rauhoittamista, hän tiivistää.

Kuka?

Kasvitieteilijä ja ylipuutarhuri.

Oli töissä Turun kasvitieteellisessä puutarhassa jo 1960-luvun alussa.

Työskenteli pitkään puutarhurina myös Ruotsissa.

Toimi Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina vuoteen 2009 saakka.

Tullut tunnetuksi tutkimustyönsä lisäksi puutarha-alan opaskirjoista, opastustyöstä ja tv- sekä radiosarjoissa esiintymisestä.

Saanut puutarhaneuvoksen arvonimen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää