Apua koululounaiden poisjääntiin köyhille perheille – Jokaiselle lapselle lounas -kampanjan ruokakassit saatavilla myös Turussa

Kuvituskuva Mirja Hussain

Minna Harmaala

Kun koulut sulkivat ovensa, joukko suomalaisia järjestöjä huolestui vähävaraisten lasten ruokailusta. Monelle lapselle koululounas nimittäin on päivän ainoa lämmin ateria.

Järjestöt ja aloittavat ruokakassikampanjan Jokaiselle lapselle lounas.

Kampanjan ensimmäisessä, maanantaina 23. maaliskuuta alkavassa, vaiheessa ruokakasseja riittää yli 550 lapsiperheelle. Yhden kassin arvo on 90 euroa.

Kassi sisältää kaikki tarvittavat ainekset viikon ravitseviin pääaterioihin 4–6-henkiselle perheelle, ruokaohjeet sekä Sana Solin D-vitamiinivalmisteen. Lisäksi kassiin sisältyy sähköinen kokkikurssi.

Kampanjan käynnistävät ja rahoittavat sen ensimmäisessä vaiheessa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla, Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Tiina ja Antti Herlinin säätiö ja Tradeka.

– Haastamme mukaan kaikki yritykset, järjestöt, säätiöt ja kansalaiset, jotka pystyvät auttamaan ja yhdistämään voimavaransa haastavassa asemassa olevien lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi. Näin kampanjaa pystytään jatkamaan niin kauan kuin poikkeusolot Suomessa jatkuvat. Nyt jos koskaan haluamme auttaa, tarjota tukea ja suunnata katseita positiiviseen suuntaan, järjestöjen tiedotteessa sanotaan.

Noin 10 prosenttia lapsista asuu tiedotteen mukaan köyhissä perheissä. Kaikkein vakavinta on vauvaperheiden köyhyys.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on erityisen vaikea ihan siitä syystä, että ruokakulut nousevat kaikkien perheenjäsenten syödessä kaikki ateriat kotona tai siksi, että perheen aikuisilla ei välttämättä ole resursseja arjen pyörittämiseen.

Ruokakassien jakelun toteuttaa yhteiskunnallinen yritys Venner, jolla on yhteistyökumppanuus Kauppahalli24:n ja K-ryhmän kanssa.

Paikallistason yhteyksistä lapsiperheisiin vastaavat Hope ry, Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhteisöt ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Kampanjassa Kauppahalli24:llä on valmius toimittaa kasseja isoimpiin kaupunkeihin Suomessa joko suoraan kotiovelle tai muutoin yhteistyökumppaneiden kanssa sovittavalla tavalla.

Venner on toiminut 1,5 vuotta ja toimittanut yli 3 500 ruokakassia pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Venner on palkittu Arvoliiton vuoden ARVOteko-palkinnolla 2019. Vennerillä on valmius toimia yhteistyössä eri järjestöjen, kuntien tai seurakuntien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää