”Suurennettu vaatekaappi ei riitä asumiseen” – Lukijaraati: Melko harva Turkulaisen lukija haluaa muuttaa pois Turusta, mutta nämä syyt ovat lähtöhalukkaiden mielessä

Tutkija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä muistuttaa, että Turun seutu on ollut muuttovetovoimainen koko maan muuttovirtojen osalta usean vuosikymmenen ajan. Tarja Tikkanen

Teemu Nurmi

Turkulaisen Lukijaraadille lähetettyyn kyselyyn vastanneista 24 prosenttia on harkinnut muuttoa pois Turusta ja 59 prosenttia ei. 17 prosenttia vastanneista ei osannut muodostaa kantaansa vastaukseen.

Tärkeimmäksi motiiviksi mahdolliseen poismuuttoon nousi Turun kaupungin toimet lukuisissa eri asioissa, muun muassa rakennushankkeiden viivästymisissä sekä rahan laittamisessa vääriin paikkoihin.

Näin raatilaiset kommentoivat.

– En halua maksaa päättäjien hölmöilyistä. Täysin tarpeettomat torimonttu, Logomon silta ja Kakolanmäen roskavaunu (funikulaari). Ei siis mitään järkeä.

– Kaupungin talous on retuperällä ja raskaasti tappiollinen. Rakennushankkeet ovat myöhässä ja keskusta on järkyttävän ruma. Ratikkaa ei näy vieläkään ja ruuhkat pahenee. Kaupunginhallitus on aivan liian hidas ja kankea. Kaupunginjohtaja Minna Arve on pilannut talouden.

– Kunnallisverossa on nousupaineita ja johtaminen on älytöntä. Rahaa meni kaupunginteatteriin (urakka+ ryntäysmaksu), funikulaariin sekä Logomon siltaan. Saaristoon rakennettiin pidempi silta 8 miljoonalla ja samalla vanhustenhuolto on aivan retuperällä. Sinne ei löydy latiakaan lisää. Hävettävää.

– Vanhusten hoito ja palvelut ovat alkeellisella tasolla. Ihmiset ovat koko ikänsä maksaneet veroja ja mikä on tapa ja tulevaisuus hoitaa heidän tarpeensa eläkeläisenä, vanhuksena.

– Päättäjien asenne vallitsevaan Turun kaupungin tilanteeseen on raivostuttava. Kaupunginjohtaja haluaa muistomerkikseen raitiotien, edellinen kun sai funikulaarin ja sama tolkuttomuus vaivaa muitakin.

– Turku tekee hulluja tekoja: Toriparkki, Logomon silta, funikulaari ja raitiovaunuja ajetaan läpi väkisin.

– Turku on tylsä kaupunki. Se tekee surkeaa kunnallispolitiikkaa. Kaupunki ei kehity eikä mitään järkeviä päätöksiä saada aikaan. Turkui rakentaa vanhanaikaista henkilöautokeskustaa, kun muualla panostetaan joukkoliikenteeseen, pyöriin ja jalankulkuun. Turun kaupunginjohto on Suomen huonoin.

– Olen suunnitellut muuttavani tohtoroitumiseni jälkeen Tanskan Kööpenhaminaan, koska siellä vaikuttavat vihreämmät arvot. Puistoihin, pyöräilyyn ja kulttuurin moninaisuuteen satsataan siellä aivan eri tavalla kuin Turussa.

Monet vastaajat ovat myös harmissaan asumiskustannuksista Turussa.

– Asuntojen hinnat ovat Turussa älyttömän kalliit. Vielä 2–3 vuotta sitten ne olivat vielä suhteellisen ok, mutta nykyään asunnot ovat niin kalliita, että ei ole varaa ostaa mitään järkevää asuntoa vaan pitää tyytyä hieman suurennettuun vaatekaappiin. Varsinkin, jos tarvitsee esteettömän asunnon kuten minä.

– Haluaisin muuttaa jossain vaiheessa omakotitaloon. Minulla ei ole välttämättä varaa Turun omakotitalojen hintoihin. Lisäksi haluaisin asua hieman luonnonläheisemmässä paikassa, kuitenkin niin, että auton käyttö ei ole pakollista, vaan että Föli kulkee läheltä.

Tutkija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä muistuttaa, että Turun seutu on ollut muuttovetovoimainen koko maan muuttovirtojen osalta usean vuosikymmenen ajan. Kuva: Tarja Tikkanen Tarja Tikkanen

Tutkija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä muistuttaa, että Turun seutu on ollut muuttovetovoimainen koko maan muuttovirtojen osalta usean vuosikymmenen ajan. Turun seudun muuttovoittojen määrä on vaihdellut lähinnä taloudellisten suhdannevaihteluiden mukaan.

Turun seudun sisällä muuttovoitot ovat eriytyneet keskuskaupunki Turun ja kehyskuntien välillä.

– Turun kaupunki kerää laajan koulutustarjonnan ansiosta merkittävää muuttovoittoa 15–24-vuotiaista nuorista ja kehyskunnat pääosin yli 25–34-vuotiaista nuorista aikuisista ja muusta aikuisväestöstä. Kun tarkastellaan seututasolla, Turun seutu saa muuttovoittoa käytännössä kaikista muista ikäryhmistä kuin 25–34-vuotiaista nuorista aikuisista. Turun seutu menettää suuren koulutustarjonnan ansiosta paljon vastavalmistuneita erityisesti Helsingin seudulle. Tilanne on ollut samankaltainen 2000-luvun vaihteesta alkaen, Aro kertoo.

Lukijaraati-kyselyn teki Tietoykkönen 28.–31.1.2020. Vastauksia saatiin 304 kappaletta eli vastausprosentti oli 31,5.

Mitä syntyvyyden väheneminen muuttaisi?

Tilastokeskuksen syksyllä 2019 julkaiseman väestöennusteen mukaan syntyvyys laskee Suomessa rajusti tulevina vuosikymmeninä.

Turun seutu olisi ennusteen mukaan määrällisesti kolmanneksi eniten kasvava kaupunkiseutu Helsingin ja Tampereen seudun jälkeen vuoteen 2040 mennessä. Turun seudulla asuisi ennusteen toteutuessa 353 452 asukasta vuonna 2040. Turun seudulla asuisi silloin noin 21 000 henkilöä enemmän kuin tällä hetkellä.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Turun kaupunki kasvaisi määrällisesti viidenneksi eniten kaikista kunnista vuoteen 2040 mennessä. Turun edellä olisivat vain Helsinki, Espoo, Vantaa ja Tampere.

Lisäksi Turun seudulla Kaarinan väkiluku kasvaisi määrällisesti 11. eniten ja Lieto 26. eniten kaikista kunnista vuoteen 2040 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut