Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapinlahden vanhasta mielisairaalasta kaavaillaan muumien kotipesää – "Luovalle yhteisöllemme vaikea kuvitella stimuloivampaa paikkaa"

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Lapinlahden kevät. Ehdotuksen johtavana ideana on rakentaa alueen eteläreunalle hotelli, joka toimisi samalla Länsiväylän melumuurina.

Päärakennuksen yhdeksi pääkäyttäjäksi tulisi Moomin Characters Oy. Tavoitteena on toteuttaa Lapinlahteen Tove Janssonin kotimuseo. Sen yhteyteen tulisi myös kirjakustantamo, kirjakauppa ja kaupunkikulttuuria rikastuttavia tapahtumia.

Eteläsiipeen tulisi kulttuurialan toimijoille tarkoitettuja työtiloja sekä Moomin Characters Oy:n toimitilat.

– Olemme innostuneita mahdollisuudesta osallistua helsinkiläisille näin keskeisen alueen tulevaisuuteen. Luovalle yhteisöllemme on vaikea kuvitella stimuloivampaa paikkaa, jossa luontoarvot ja urbaani pulssi kohtaavat yhtä luontevasti, Moomin Characters Oy:n toimitusjohtaja Roleff Kråkström luonnehtii.

Nykyisen Koivula-rakennuksen kanssa samaan yhteyteen tulisi kaksi uutta palveluasumiseen suunniteltua rakennusta. Uudisrakennukset mahdollistaisivat taloudellisesti nykyisten, suojeltujen rakennusten peruskorjaamisen ja alueen kehittämisen.

Päärakennus korjattaisiin hienovaraisesti, ja sen pohjoissiipeen tulisi hostelli. Huoneisiin ei kuitenkaan tulisi omia wc-tiloja.

Sisäpihalle voitaisiin mukaan sijoittaa kahvila, ravintola ja tapahtumatiloja. Venetsia-rakennukseen tulisi ravintolatoimintaa.

Suojeltu, historiallinen puisto säilyisi kaikille avoimena ja lähes ennallaan. Puistoa kunnostettaisiin maltillisesti reittejä selkeyttäen ja ulkovalaistusta uusien. Meren läheisyyttä avattaisiin kaikille kaupunkilaisille rakentamalla erilliset vene- ja uimalaiturit.

Ehdotuksen ovat laatineet kiinteistösijoitusyhtiö NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo, OPUS ja Soini & Horto. Voittaja täytti raadin mukaan hyvin kilpailuehdotuksen laatimiselle asetetut kriteerit.

Voittajaehdotuksen jatkotoimista päättää seuraavaksi kaupunkiympäristölautakunta, jonka käsittelyyn asia etenee kevään aikana. Alueen kohtalosta päättää lopullisesti valtuusto. Nopeimmillaan kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt voisivat käynnistyä ensi vuonna.