Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turku siirtymässä koronan takia sähköisiin kokouksiin jo huomenna

Turun lautakuntien kokoukset siirtyvät jo huomisesta lähtien Skype-kokouksiin. Tämän mahdollistaa uusi hallintosääntö, joka tuli koronavirustilanteen vuoksi valtuuston esityslistalle kaupunginjohtajan esityksenä ohi kaupunginhallituksen.

Konsernihallinnon johtaja Tuomas Heikkinen näkee, että valtuuston kokouksia ei kuitenkaan voida järjestää etänä, koska 67 ihmisen Skype-kokous ei toimi.

Hänen mukaansa valtuusto päättää kuitenkin käytännössä itse, miten kokoontuu. Hän totesi, että pykälän käyttöönotto vaatisi kokousteknologian hankkimista.

– Tämä on paras teknologia, joka saadaan huomenna käyttöön. Tämä täyttää kuntalain vaatimukset, Heikkinen sanoi.

Huomenna sähköisesti kokoontuu esimerkiksi kaupunkiympäristölautakunta.

Osa valtuutetuista oli epäilevällä kannalla.

– On aika isot riskit epäonnistumiseen. On aika iso homma alkaa opetella Skypeä, jos ei sitä ole aiemmin käyttänyt, Olli Manni (kok.) sanoi.

Hän kysyi, onko pienen joukon mahdollista mennä kokoussaliin, jos tekniikka ei pelaa. Heikkisen mukaan kokoukseen ei lähtökohtaisesti voi tulla kuin kokouksen johto ja sihteeri eli kolme henkeä.

– Pyrimme järjestämään työhuoneita heille, jotka eivät kotona eivät ole pystyneet kirjautumaan. Kokoustilaan voi mennä vasta siinä tapauksessa, että kirjautuminen ei sielläkään onnistu.

Moni valtuutettu totesi, että säännön muuttaminen tarkoittaa kaupungin päätöksentekokyvyn turvaamista.

– Pidämme tärkeänä, että demokratia turvataan tällaisessakin tilanteessa, sanoi Riina Lumme (vihr.).

Ville Auvinen (kd.) näki, että valtuustolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä sähköisiin kokouksiin, koska valtioneuvosto on kieltänyt yli 10 hengen kokoontumisia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok.) tarkensi, että ei ole vielä tietoa, koskeeko määräys myös kunnallista päätöksentekoa.

Nyt tehty hallintosääntömuutos koskee vain koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilaa ja päättyy viimeistään elokuun lopussa. Säännön tarkasta sanamuodosta kehkeytyi pitkällinen väittely, koska osa valtuutetuista piti sitä epämääräisenä.

Osallisuusryhmien, kuten vanhus- ja vammaisneuvostojen kokoukset on puolestaan peruutettu.

Turkulainen seuraa valtuuston edelleen jatkuvaa kokousta suoran verkkolähetyksen välityksellä.