Turku suunnittelee uutta valotapahtumaa kaupunkiin – kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen pohtii, millainen siitä tulisi

Teemu Nurmi

Valotapahtumat ovat yleistyneet Suomessa ja maailmalla. Myös Turku haluaa näyttää kaupunkitilojaan ja kulttuuriaan uudessa valossa aivan omalla tavallaan.

KaupunkisuunnittelujohtajaTimo Hintsanen sanoo, että koska Turulla ei ole vielä tarkkaa ajatusta siitä, millainen sen valotapahtuma voisi olla, haluaa kaupunki kuulla mahdollisimman paljon esimerkkejä muualta ja kuulla ideoita lukuisilta erilaisilta toimijoilta. Niiden pohjalta voi aloittaa laajemman pohdinnan tapahtuman sisällöstä.

– Haluamme sen joka tapauksessa olevan Turun näköinen ja Turkuun sopiva, Hintsanen toteaa.

Vaihtoehtoja toteuttamistavalle ja kestolle on useita.

– Onko se koko pimeän ajan kestävä tapahtuma, onko se jouluun liittyvä, kestääkö se yhden pimeän ajan viikon tai viikonlopun...jos kaupunki tekee valotapahtuman eteen suuria satsauksia, olisi suotavaa, että se olisi pitkäkestoisempi, mutta toisaalta esimerkiksi yhden viikonlopun tapahtumasta saa todella näyttävän.

– Pohdittavan arvoista on myös se, jääkö kaupunkiin jotain uutta pysyvää valaistukseen liittyvää, kun tapahtuma on jo päättynyt, Hintsanen pallottelee vaihtoehtoja.

Valotapahtuman ajankohta selviää vuosien myötä, mutta ei ole mikään yllätys, että Hintsasenkin mielessä siintää Turun 800-vuotisjuhlavuosi 2029. Valotapahtumaa kehitettäneen sitä kohti kokeilujen kautta.

– Kun 1990-luvulla aloitettiin Aurajokirannan puiden valaiseminen, taidettiin ensin peräti teippailla talveksi puita valaisevia lamppuja sinne tänne, jotta huomattiin, miltä valaistus näyttää ja otetaanko se pysyväksi valaistusmalliksi, Timo Hintsanen muistelee.

Valotapahtumia Suomessa

Lux Helsinki: Järjestetty vuodesta 2009 tammikuun alussa. Perustivat Helsingin kaupunki ja Helsingin Energia. Teosten tapahtumapaikat keskittyvät kaupungin keskustan alueelle. Valoteokset ovat nähtävillä yleensä noin klo 17–22 välisenä aikana ja osaan teoksista voi tutustua koko pimeänä vuorokaudenaikana.

Valon kaupunki Jyväskylä: hanke, joka organisoi vuosittain valoteemaisia tapahtumia, tunnetuimpana niistä syyskuisin järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma.

Oulun Lumo-valofestivaali: Järjestetään tänä vuonna kahdeksannen kerran marraskuussa. Oulun kaupungin toteuttama koko perheen ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma.

Tampereen Valoviikot: Tampereen 54. Valoviikot täyttävät kaupungin loistollaan ja tuovat 156 päiväksi valoa vuoden pimeimpään aikaan. Valoviikot syttyvät joka päivä hämärän laskeutuessa ja sammuvat arkipäivisin noin klo 23 ja viikonloppuisin noin klo 05.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut