Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatterin tekeminen vankilassa voi jopa auttaa pysymään kaidalla polulla – Vankilateatteri tuomassa kunnianhimoisen esityksensä ensimmäistä kertaa Turkuun

Ei ole ihan tavallista, että noviisinäyttelijän ensiesiintyminen yleisölle tapahtuu Turun kaupunginteatterin lavalla. Vankilateatterin miehille mahdollisuus on kuitenkin tarkoitus koittaa.

Vankilateatteri on nyt ensimmäistä kertaa valmistellut esitykssen Turkuun. Lavalla nähdään neljä Käyrän avovankilan asukasta.

– Hauskaa on ollut, mutta en tiedä, miten paljon jännittää ensi-illassa, kommentoi vanki, jota vankilan ja Vankilateatterin sääntöjen vuoksi kutsutaan tässä jutussa taiteilijanimellä Ringo Ruoho

Vankien tukena projektissa on liuta ansioituneita teatteriammattilaisia. Poisjäännin vuoksi lavallakin nähdään yksi ammattilainen, näyttelijä Valtteri Haliseva

Vankilateatteria pyörittävän Taittuu ry:n vastaava ohjaaja Hannele Martikainen korostaakin, että rima on korkealla.

– Teemme taiteellisesti tinkimätöntä teatteria.

Ringo Ruoho kertoo, että aiempia esityksiä on arvioitu "melkein paremmaksi" kuin ammattilaisteatterin.

Lavalla nähdään teos Yksinäisten vallankumous, jonka vangit ovat itse kirjoittaneet George Orwellin Eläinten vallankumouksen pohjalta.

Ohjaaja Kerttu Pyy kertoo alun perin suunnitelleensa toista pohjateosta, mutta päätyneensä miesten kirjoitusharjoitusten perusteella vaativampaan valintaan.

– Olen ollut tosi tyytyväinen.

Miehet myöntävät, ettei teos ollut ennalta tuttu.

– Yhdelle tämä oli ensimmäinen kirja, jonka hän luki alusta loppuun. Pidimme kolmistaan lukupiiriä ja oli jännä nähdä, miten älytön kehitys viikossa tapahtui, Ringo Ruoho sanoo.

Itse kirjoittaminen oli miesten mukaan yllättävänkin helppoa.

Näytelmä kertoo joukosta merkityksettömään elämään jumittuneita ihmisiä, jotka näkevät saman unen. He päätyvät perustamaan bändin nimeltä Kolmas silmä. Yhtye edustaa vapautta, mutta sen tavoittelema tasa-arvon utopia osoittautuu yllättävän vaikeaksi saavuttaa.

– Tämä on viihteellinen näytelmä, mutta ehkä myös havahduttaa pohtimaan syvempiä filosofisia kysymyksiä, sanoo "Energiaelukka".

Kerttu Pyyn mukaan esitys ponnistaa ulkopuolisuuden tunteesta, yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä.

– Miehet osaavat kirjoittaa näistä teemoista hyvin tarkkanäköisesti eikä ollenkaan alleviivaavasti.

Teoksessa kuullaan myös paljon esiintyjien itsensä soittamaa musiikkia.

– Kyllähän tämä iskee rokkibändiutopiahermoon, että kuka tahansa osaa ja voi vaikuttaa elämänsä kulkuun, sanoo äänisuunnittelija Juho Rekilä viitaten niin näytelmän sisältöön kuin Vankilateatteriinkin.

Teatterin tekemisen ilon lisäksi vangit kokevat saaneensa projektista oppeja, joista on hyötyä muussakin elämässä.

– Tässä on oppinut kaikenlaista uutta läsnäolosta, äänenkäytöstä, artikulaatiosta ja sellaisesta. Kyllä tämä jonkin verran saattaa avata ovia tulevaisuuteen, kun tiedostaa paremmin omaa potentiaaliaan, sanoo Ringo Ruoho.

Energiaelukka näkee, että näyttelemisestä opittu itseilmaisu voi auttaa myös siviilissä.

– Tämä on avannut silmiä sille, että on mahdollisuuksia. Siviiliin paluuta tukee se, että on tavoitteita. Aikaisemmin en oikein uskaltanut rakentaa niitä. Projekti on lisännyt itsevarmuutta sen suhteen, että pystyy asioihin.

Samoja asioita mainitsee myös Käyrän vankilan apulaisjohtaja Maarit Salonen vastaukseksi kysymykseen, miksi vankila toivotti teatterin tervetulleeksi.

Salosen mukaan vangeilta usein puuttuu uskoa itseensä ja mahdollisuuksiinsa. Näköalattomuus saa jumittumaan samaan vanhaan elämäntapaan siviiliin palattuakin.

– Mukana oleminen projektissa, joka vaatii aika paljon heittäytymistä ja rohkeutta, väkisinkin vaikuttaa itsetuntoon. Se saa näkemään, että hei, pystyn, osaan ja uskallan, perustelee Salonen, harrastajanäyttelijä itsekin.

Teatteri opettaa Salosen mukaan myös ryhmätyötä ja toisten auttamista.. Hän sanoo, että jo pitkäaikaiseen projektiin sitoutuminenkin on monelle vangille uutta.

– Jos pystytään vaikuttamaan yhdenkin rikosseuraamusasiakkaan elämään niin, että hän ei tekisi enää rikoksia, tämä on kannattanut, Salonen sanoo.

Juttu on kirjoitettu ennen tietoa, että Turun kaupunginteatteri peruu näytöksensä koronaviruksen takia. Ei ole Turkulaien tiedossa, miten esityksen lopulta käy.