Apteekit valmistavat itse käsidesiä ja päivittävät varautumissuunnitelmiaan – "Lääkkeitä ei tarvitse hamstrata"

Klaus Nurmi

Koronavirus on vienyt hengityssuojaimet ja käsidesit apteekeista, joilla on vaikeuksia saada niitä lisää tukkukaupoista.

Apteekit ovatkin nyt itse alkaneet valmistaa käsidesiä. Apteekkariliitto tiedottaa, että tiistaina ja keskiviikkona tehdyn kyselyn mukaan noin 70 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistamiseen ja pakkaamiseen.

Ensimmäiset apteekkien omat, etanolipohjaiset käsidesit ovat jo myynnissä.

Käsidesin lisääntyneestä kysynnästä huolimatta apteekeissa asiakkaille neuvotaan, että ensisijainen keino torjua koronaviruksen leviämistä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla.

Asiakkaita opastetaan myös virallisten ohjeiden mukaisesti niistämään nenäliinaan ja yskimään nenäliinaan tai hihan yläosaan.

Apteekkariliitto tiedottaa, että koronavirusepidemian etenemistä seurataan apteekeissa tarkasti ja varautumissuunnitelmia päivitetään tilanteen muuttuessa.

Apteekit noudattavat viranomaisten, kuten sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Fimean ohjeistuksia. Myös Apteekkariliitto ohjeistaa apteekkeja päivittäin.

– Varaudumme priorisoimaan toimintoja niin, että ensisijaisesti varmistetaan kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo tiedotteessa.

Sandler muistuttaa, että apteekkien asiakkaat ovat suurelta osin koronaviruksen riskiryhmää eli iäkkäitä ja monisairaita, joten apteekkien henkilökunta jää matalalla kynnyksellä pois töistä flunssaoireiden ilmaantuessa.

Lääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata, Sandler toteaa.

– Opastamme asiakkaita varautumaan siihen, että kotoa löytyy kipu- ja kuumelääkettä ja kuumemittari.

Jos epäilee sairastuneensa koronavirus-infektioon tai on altistunut virustartunnalle, lääkkeet suositellaan tilaamaan apteekin verkkopalvelusta kotiinkuljetuksella, pyytämään läheiseltä apua apteekkiasiointiin tai soittamaan apteekkiin lääkkeiden hankkimisesta sopimiseksi.

Verkkopalvelu löytyy Apteekki.fi -sivujen apteekkihausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää