Martoilta listaus koronavirukseen varautumiseen – "Nämä pitäisi olla kotona jokaista yhtä aikuista kohti"

Jukka Hämäläinen

Aina kun suomalaisella menee sormi suuhun ruokaan tai siivoukseen liittyvissä asioissa, olemme tottuneet luottamaan Marttojen neuvoihin. Niitä martat antavat nyt koronaepidemiankin varalle.

Martat muistuttavat, että kotona pitäisi olla kotivaraksi kutsuttu varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivien varalle. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi.

– Mutta sairausaika voi kestää pitempäänkin. Kotivaran ohjeilla voi elintarvikkeita hankkia useammaksikin päiväksi, järjestö opastaa tiedotteessaan.

– Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä. Myös läheisten kotivara kannattaa tarkistaa.

Lue myös:Kauppakeskusjohtaja näkee tilanteen huolestuttavana, ruokakaupoissa täysi hulina – Citymarket-kauppias: "Kukaan ei voi tässä tilanteessa sanoa, että hyötyy jotenkin"

Hyvin säilyviä elintarvikkeita ovat muun muassa näkkileipä, pähkinät, siemenet, kuivatut hedelmät, mehut, mehukeitot, murot, myslit, kala-, liha-, ja papusäilykkeet, pastat, linssit. Hankinnoissa on muistettava myös lastenruuat ja lemmikin ruuat.

Esimerkki yhden aikuisen kolmen päivän kotivarasta (noin 2300 kaloria päivää kohti) on:

vettä, juomia 6 l

vihanneksia ja juureksia 600 g

hedelmiä ja marjoja 400 g

perunaa 200 g

pastaa tai viljalisäkettä 200 g

leipää ja viljatuotteita 550 g

maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita 1 l

juustoa 60 g

kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g

öljyä/rasvoja 150 g

kuivattuja hedelmiä 100 g

pähkinöitä/siemeniä 90 g

makeisia/suklaata 100 g

sokeria, hunajaa 100 g

Katso tarkemmat ohjeistukset Marttojen kotivara-sivuilta

Sen lisäksi että jokainen huolehtii omasta hygieniastaan, Marttojen mukaan riittää terveenä ollessa normaali, huolellinen ylläpitosiivous.

– Imuroidaan, pyyhitään pinnat, pestään vessat ja lopuksi 60-asteessa siivousvälineet.

Mutta jos kotona on sairastunut, kannattaa olla huolellisempi ja pyyhkiä usein kosketeltavia pintoja, kuten ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat ja vesihanat) heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Vessa on hyvä pestä usein.

– Sairauden mukaan joskus voi olla tarpeen käyttää myös desinfioimisainetta. Suojaa kädet siivouskäsineillä ja pese ja kuivaa ne lopuksi tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Kertakäyttösiivousliinoihinkin voi turvautua. Siivouspyyhkeellä ja puhdistusaineella kannattaa puhdistaa välineet ja imuri, joita et voi pestä koneessa. Siivouksen jälkeen pitää pestä ja mielellään myös rasvata kädet huolella.

– Kaikilla kannattaa olla omat käsipyyhkeet, ja kun joku sairastaa, ne kannattaa vaihtaa päivittäin. Lakanat ja tyynyliinat on hyvä myös vaihtaa silloin ainakin kerran viikossa. Pese pyyhkeet, vuodevaatteet ja siivousliinat 60 asteessa.

Marttaliitto on 1899 perustettu, kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö. Martat toimivat sen puolesta, että kaikilla ja kaikenlaisissa kodeissa olisi hyvä olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää