Ruokapaikkojen määrä kasvaa vauhdilla Turussa – Uskoisitko, miten monta ruokapaikkaa keskustassa jo on?

Tomi Kangasniemi

Turkulainen laski kuusi vuotta sitten Turun keskustan ruokaravintolat. Tuolloin päästiin lukuun 109. Silloin laskennan ulkopuolelle jätettiin lounasta tarjoavat kahvilat tai grillit. Nyt nekin otettiin mukaan, ja tuore luku on 165. Ruoka siis näyttää Turussa kiinnostavan.

– Ruokaravintoloilla on viime aikoina mennyt hyvin. Kaksi kolmannesta alan liikevaihdosta tulee jo ruoan myynnistä, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kommentoi.

Aittoniemen mukaan ruokatrendeissä näkyy pikaruoan kasvava rooli. Sen tarjonta on myös monipuolistunut.

– Se on kasvanut jo vuosikaudet. Kasvisruoassa on jonkinlainen lisääntynyt trendi, mutta se on yllättävän pieni. Kasvua näkyy myös siinä, että ravintolaruokaa syödään kotona. Sitä ostetaan kuljetuksina kotiin tai otetaan mukaan.

Ruokaravintoloiden puolella tarjonta kasvaa ja monipuolistuu. Puhtaasti tietynlaiseen ruokaa erikoistuneita ravintoloita on vielä vähän, mutta laatuun panostavia ravintoloita tulee lisää. Tämä näkyy myös Turussa.

– Turussakin erottuu muutama todella suosittu tasokas ravintola. Sellaisia on tullut Suomeen viime aikoina paljon. Eli meillä on asiakkaita, jotka maksavat enemmän ja pöydät pitää varata paljon etukäteen.

Pikaruokabisneksen kasvu näkyy myös Hesburgerilla. Ketjun operatiivinen johtaja Vesa Viitanen vahvistaa positiivisen kehityksen.

– Ketjua on Suomessa laajennettu, ja myynnit vanhoillakin yksiköillä ovat kasvussa edellisvuoteen nähden.

Viitasen mukaan markkina vaikuttaa yhä kasvavan. Etenkin kasvistuotteita kysytään entistä enemmän, ja tässä trendissä Hesburger haluaa myös olla mukana. Ketju onkin satsannut muun muassa kasvisproteiinituotteisiin.

Uusia ravintola-avauksia ei Turkuun ole ainakaan heti miten tulossa.

– Nopea syöminen pitää pintansa ja kehittyy, ja kyllä Turussakin on vielä potentiaalia, vaikka ei nyt olla uusia ravintoloita avaamassa.

Viimeinen tilasto kertoo, että ravintoloiden määrä koko maassa kääntyi laskusuuntaan vuonna 2018. Vastaavasti alalla olevan henkilöstön määrä kasvoi.

Tilastoissa näkyykin alan muutos. Juominen vähentyy ja syöminen kasvaa.

– Alkoholilainuudistus vaikuttaa tähän. Kun aikaisemmin oli luvanvaraista pitää yöravintolaa, lakimuutos toi uudistuksen, että omalla ilmoituksella voi pitää paikkaa myöhemmin auki. Nyt erityyppiset ravintolat ovat myöhään auki, ja markkina on kiristynyt.

Lisäksi näkyy kehitys, että väki lähtee viihderavintoloihin enää vain viikonloppuisin. Niinpä pubeja ja keikkapaikkoja onkin viime vuosina kaatunut.

– Liikevaihto on kiinni parista päivästä, kate pieni ja asiakaskunta vähäinen. Kaatuu joka paikassa maata.

Mutta ei juominen suinkaan kokonaan ole loppunut. Se vain muuttaa muotoaan.

– Tämä ilmiö näkyy Turussakin, että tulee tasokkaita ja monipuolisia juomaravintoloita, joilla voi olla esimerkiksi oma panimo, Aittoniemi muistuttaa.

Ravintolat

Turkulainen laski ydinkeskustan ruokaravintolat. Niitä on peräti 165.

Keskusta-alueeksi rajattiin Puistokadun, Ratapihankadun, Aninkaistenkadun ja Läntisen Rantakadun sisään jäävä alue.

Mukaan laskuihin otettiin paitsi ruokaravintolat myös grillit ja kahvilat, joissa on tarjolla ainakin kevyttä lounasta.

Turkulainen toteutti vastaavan laskennan helmikuussa 2014. Silloin päästiin lukuun 109. Tuolloin grillejä ja kahviloita ei otettu laskuihin mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää