Toriparkkiin maailman suurin aurinkolämpöjärjestelmä – Tieteellisten tutkimusten mukaan savipohjassa ei riskejä

toimitus

Turun Kauppatori ja Toriparkki hyödyntävät pian energiaratkaisua, joka perustuu hukkalämmön hyödyntämiseen. Ideana on, että torikantta pidetään sulana savikerroksiin tallennetulla lämpöenergialla.

Järjestelmä on herättänyt muun muassa Turun päättäjien keskuudessa kiivasta polemiikkia. Riskejä on nähty siinä, miten savipatja käyttäytyy, kun siihen sidotaan ylimääräistä lämpöä. Liikkuuko savi tai lämpeääkö se tarpeeksi?

Hankkeen energilaskennasta vastaavan NollaE-yrityksen toimitusjohtaja Nikolas Salomaa ei näe hankkeessa riskejä.

– Suomessa ei ole tehty tällaisen mittakaavan vastaavia hankkeita, mutta ulkomailla on. Tieteellisten tutkimusten mukaan tällaista riskiä ei ole.

Salomaan mukaan yhtiö on ollut toteuttamassa Porvooseen jalkapallohallin. Kohteessa on vastaavan kokoiset savipatjat kuin Kauppatorin alla. Kohde toteutettiin kaksi vuotta sitten eikä ongelmia Salomaan mukaan ole ollut.

Torin energiaratkaisulla tavoitellaan paitsi merkittäviä kustannussäästöjä myös hiilidoksidipäästöjen vähentämistä. Päästöt vähentyisivät NollaE:n laskelmien mukaan kohteessa noin 950 tonnia vuosittain lämpöpumppuratkaisuun verrattuna.

Aurinkolämpövaraston täyden tehon saavuttaminen kestää arviolta viisi vuotta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Turun Ydinkeskustayhdistys: Toriparkin viivästymisellä olisi vakavat seuraukset ydinkeskustan yrityksille 17.2.2020 8:37
  2. Toriparkin rakentaminen etenee – muutoksia jalankulkureitteihin 16.1.2020 14:51
  3. Keskustan valtuustoryhmän mukaan Turun kaupunki voisi säästää kuusi miljoonaa ostamalla Toriparkilta vuokratut tilat itselleen – teki valtuustoaloitteen 13.12.2019 20:10

Kommentoi

Palvelut