Tuure Kilpeläinen rakkauslauluista: "Täytyy olla tarkkana ettei mene äitelän puolelle"

Jussi Vehkasalo

Tuure Kilpeläinen on haastatteluhetkellä Kaihon Karavaaninsa kanssa harjoittelemassa Paratiisi 2020 -nimen saanutta konserttisalikiertuettaan varten Hyvinkäällä. Kiertueen ensimmäinen keikka on Hyvinkääsalissa 11. maaliskuuta.

– Lauantaina 7. maaliskuuta meillä oli ensin kansanjuhla Hakaniementorilla, soitimme siellä ilmaiskeikan. Aluksi olin lavalla vähän kohmeessa, mutta pian siinä lämpeni. Onneksi oli hieno ilma ja torilla arviolta muutama tuhat kuulijaa. Samana iltana oli vielä levynjulkaisukeikka Korjaamolla Töölössä, Kilpeläinen kertoo.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani on esiintynyt Hakaniementorilla ilmaiskonsertin merkeissä aiemminkin.

Tuoretta Paluu paratiisiin -levyä Kilpeläinen kuvailee valoisaksi. Levyllä on monta rakkaudesta kertovaa kappaletta.

– Oma elämäni kuuluu biiseissäni. Nyt tietynlainen etsiminen on ohi, pienokainen on syntynyt, olen purjehtinut avioliiton satamaan. Biiseissä on auki olemista ja häpeilemättömyyttä. Varsinkin Suomessa sellainen perustuskailu biiseissä tuntuu olevan helpompaa ja tutumpaa biisintekijöille, Kilpeläinen sanoo.

Rakkaudesta lauluja tehdessä saa olla valppaana:

– Sitä on hankala annostella, täytyy olla tarkkana ettei mene äitelän puolelle. Mitä laulun tekstissä sanoo, mitä jättää sanomatta, siitähän runoudessa on kyse.

Uuden albumin lehdistötiedotteessa Kilpeläinen kertoo kokevansa rakkauden sanoitusten aiheena välillä jopa hankalaksi: onko siitä jo kaikki sanottu.

Kilpeläinen kertoo, että uusi albumi nauhoitettiin Sipoossa sijaitsevassa E-Studiossa, tuottajana albumilla oli pitkän linjan tuottaja Janne Haavisto, joka tunnetaan myös J. Karjalaisen rumpalina.

– Viime vuonna meillä oli eräässä vanhassa kartanossa sellainen parin päivän leiri yhtyeen kanssa, siellä soittelimme ideoitamme.

Vielä elo–syyskuussa etenkin biisien tekstipuoli oli kesken.

– Loppuvuodesta alkoivat kuitenkin siivilöityä ne kappaleet, jotka tulevat levylle. Teimme pienen klubikiertueen, jossa testasimme uusia biisejä pienemmillä yleisöillä, Kilpeläinen jatkaa.

Lehdistötiedotteessa mainitaan myös, että uusi levy on usein lopulta tekijöilleenkin yllätys.

– Alussa on biisi tai kaksi, outoja aihioita, epämääräisiä muistiinpanoja puhelimella. Tunnetiloja ja melodioita äänitettynä keikka-autossa, hotellihuoneessa Oulussa, metsäpolulla, tuuli ja liikenne kohisee jossakin taustalla, Kilpeläinen kuvailee tiedotteessa.

Paratiisi 2020 -kiertue juhlistaa samalla Kaihon Karavaanin pitkää yhteistä matkaa. Kymmenen vuotta sitten yhtye julkaisi ensimmäisen Valon pisaroita -albuminsa, josta käynnistyi kiertomatka koko Suomeen ja välillä ulkomaillekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää