Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttaja: Ostajia vedätetään kodinkoneiden energiamerkeillä – A+ kuulostaa hyvältä, mutta on oikeasti huonoin luokka monelle laitteelle

Kodinkoneiden energiamerkkien tiedot voivat olla vääriä tai puutteellisia.

Tehottominkin tuote voi olla luokassa A+, ja jopa neljäsosassa merkeistä on vääriä tietoja, kertoo Kuluttaja-lehti

Lehden mukaan energiamerkki on vähentänyt sähkönkulutusta roimasti, mutta nyt merkkiä kuitenkin nakerretaan monesta suunnasta ja ostajaa vedätetään.

"Energiatehokas A+ luokan malli" kuulostaa hyvältä, mutta mainos jättää sanomatta, että se on energiamerkinnöissä huonoin, joka jääkaapeille sallitaan. Arviolta puolet laitteista on jo sitä energiatehokkaampia, Kuluttaja kertoo.

Jääkaapin lisäksi A+ on todellisuudessa huonoin luokka myös pakastimille, astianpesukoneille ja pyykinpesukoneille.

Imureista merkki jouduttiin poistamaan oikeuden päätöksellä kokonaan.

Euroopan komission arvion mukaan 10–25 prosenttia energiamerkintöjen tiedoista ei täytä energiamerkinnän sääntelyn vaatimuksia.

Energiatehokkuusmerkinnän G:hen asti jatkuva asteikko on useissa tuoteryhmissä enää silmänlumetta.

Osassa laitteista on Kuluttajan mukaan on väärät merkinnät, koska kaikkia markkinoilla olevia laitteita ei ole testattu samalla tavoin. Lisäksi valmistaja voi ilmoittaa energiamerkkiin tulevia tietoja perustuen pelkkiin laskelmiin laboratoriotestauksen sijaan.

Myös Kuluttajan 54 led-lampun testissä huomattiin, että ilmoitettu energiatehokkuus ei välttämättä pidä paikkansa.

Testatuista lampuista lähes joka kymmenes kuuluisi laboratoriomittausten perusteella A++:n sijaan A+ -energialuokkaan. Vain yhden lampun energiatehokkuus osoittautui mittauksissa luvattua paremmaksi.