Torstainen Turun-keikka jännittää Apocalyptican kokeneita metallimiehiä – Ainakin yksi klassikkobiisi kuullaan varmuudella

Minna Harmaala

Kun sellometallibändi Apocalyptica suunnittelee keikkasettiä, kiertueen teemasta riippumatta listalla on vähintään yksi sama biisi.

– Meidän versiomme Metallican Nothing Else Mattersista on muodostunut niin klassikoksi, että se on vähän niin kuin soitettava joka keikalla. Muuten moni varmaan poistuisi pettyneenä, naurahtaa Apocalyptican keulahahmo Eicca Toppinen Turkulaisen haastattelussa.

Hänen mukaansa myös muutama muu biisi on "betonoitu" bändin ohjelmistoon. Näitäkin kappaleita kuullaan tällä viikolla Logomossa, mutta pääasia on uuden Cell-0-levyn kiertueen aloitus. Turussa koetaan uuden kiertueen aivan ensimmäinen keikka. Eicca Toppinen myöntää, että avauskeikka jännittää kokeneitakin esiintyjiä.

– Olemme tehneet uudenlaisia versioita vanhoista biiseistä ja uudet biisimme ovat huomattavan haastavia. Euroopan-kiertueellamme areenakiertueella ruotsalaisen Sabatonin lämppärinä oli yksi spesiaalikeikka, jolla soitimme koko uuden levyn läpi. Se oli yksi jännittävimpiä keikkoja aikapäiviin.

Cell-0 on Apocalyptican ensimmäinen täysin instrumentaalinen levy 17 vuoteen.

– Teimme levyn sillä ajatuksella, että teemme levyn itsellemme ja hard core -faneillemme. Instrumentaalilevyn pystyy tekemään kokonaisuudeksi, jossa ei tarvitse tehdä kompromisseja, Eicca Toppinen sanoo.

– Emme piitanneet mistään muusta kuin siitä, että teemme itsemme mielestä hienon levyn.

Ajatus syntyi Toppisen mukaan ensimmäisen levyn kolmivuotiseksi venähtäneellä 20-vuotisjuhlakiertueella muutama vuosi sitten.

– Soitimme pelkkää instrumentaalia, pelkkää Metallicaa. Siinä oli ideana, että mennään alkujuurillemme: metallia selloilla. Jotenkin se kokemus ja vuorovaikutus yleisön kanssa avasi silmiämme näkemään itsemme ikään kuin ulkopuolelta. Tuntui mielekkäältä seuraavalta askeleelta mennä takaisin oman musiikkimme alkulähteille – mutta tällä melkein 25 vuoden kokemuksellamme.

Bändin edellinen levy Shadowmaker vei yhtyettä kauas toiseen äärilaitaan, laulajavetoiseen ja jopa rock-henkiseen tyyliin.

Tämänkertaiseen Suomen-kiertueeseen kuuluu viisi keikkaa. Eicca Toppinen kertoo, että keikkapaikat valikoituivat käytännössä tarkoituksenmukaisuuden perusteella.

– Suomessa on rehellisyyden nimissä melko heikko keikkapaikkatilanne. Suurin osa suomalaisista artisteista, jotka kiertävät paljon Suomessa, esiintyvät pitkälti ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa. Ne eivät keikkapaikkoina sovellu meidäntyyppisellemme jutulle, kun emme soita mitään klubimusiikkia.

Turun Logomo on Toppisen mukaan ehdottomasti Suomen parhaita keikkapaikkoja.

Apocalyptica on keikkaillut Suomessa paljon myös konserttisaleissa, mutta tällä kertaa yhtye halusi klubimaisemman tunnelman.

Bändin keikkakalenteri on tälle vuodelle varsin täynnä. Vaikka Apocalyptica on Toppisen mukaan kiertänyt käytännössä yhtä soittoa vuodesta 2015 ja tehnyt tässä ajassa yli 500 keikkaa, väsymystä ei ole ilmassa.

– Bändi on tällä hetkellä paremmassa iskussa kuin ikinä urallaan ja motivaatio on korkeammalla kuin koskaan. Meillä on bändissä yhteistä sellainen halu ja into löytää ja oppia uutta. Se on ehkä se juttu. Ja tietysti vuorovaikutus ihmisten kanssa, joka ilta tulee tunne, että tällä, mitä teemme, on merkitystä.

Toppinen myöntää, että tiivis keikkailu vaatii kompromisseja muussa elämässä, kuten että lapsia näkee kiertueiden aikaan lähinnä etänä.

– Mutta kaikkeen löytyy ratkaisu. Olen oppinut, että ei ole olemassa mitään yhdenlaista formulaa, miten elämä pitää elää, vaikka yhteiskunta sellaista meille uskotteleekin.

Keikka

Apocalyptica julkaisi tammikuussa uuden instrumentaalimusiikkilevyn Cell-0. Kiertue käy Suomessa viidellä paikkakunnalla.

Kiertue alkaa Turun Logomosta jo tällä viikolla, torstaina 12.3. kello 19.

Keikka on K-18.

Muut Suomen-keikat ovat Tampereella 14.3., Kuopiossa 15.3., Oulussa 27.3. ja Seinäjoella 28.3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää