Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Torstainen Turun-keikka jännittää Apocalyptican kokeneita metallimiehiä – Ainakin yksi klassikkobiisi kuullaan varmuudella

Kun sellometallibändi Apocalyptica suunnittelee keikkasettiä, kiertueen teemasta riippumatta listalla on vähintään yksi sama biisi.

– Meidän versiomme Metallican Nothing Else Mattersista on muodostunut niin klassikoksi, että se on vähän niin kuin soitettava joka keikalla. Muuten moni varmaan poistuisi pettyneenä, naurahtaa Apocalyptican keulahahmo Eicca Toppinen Turkulaisen haastattelussa.

Hänen mukaansa myös muutama muu biisi on "betonoitu" bändin ohjelmistoon. Näitäkin kappaleita kuullaan tällä viikolla Logomossa, mutta pääasia on uuden Cell-0-levyn kiertueen aloitus. Turussa koetaan uuden kiertueen aivan ensimmäinen keikka. Eicca Toppinen myöntää, että avauskeikka jännittää kokeneitakin esiintyjiä.

– Olemme tehneet uudenlaisia versioita vanhoista biiseistä ja uudet biisimme ovat huomattavan haastavia. Euroopan-kiertueellamme areenakiertueella ruotsalaisen Sabatonin lämppärinä oli yksi spesiaalikeikka, jolla soitimme koko uuden levyn läpi. Se oli yksi jännittävimpiä keikkoja aikapäiviin.

Cell-0 on Apocalyptican ensimmäinen täysin instrumentaalinen levy 17 vuoteen.

– Teimme levyn sillä ajatuksella, että teemme levyn itsellemme ja hard core -faneillemme. Instrumentaalilevyn pystyy tekemään kokonaisuudeksi, jossa ei tarvitse tehdä kompromisseja, Eicca Toppinen sanoo.

– Emme piitanneet mistään muusta kuin siitä, että teemme itsemme mielestä hienon levyn.

Ajatus syntyi Toppisen mukaan ensimmäisen levyn kolmivuotiseksi venähtäneellä 20-vuotisjuhlakiertueella muutama vuosi sitten.

– Soitimme pelkkää instrumentaalia, pelkkää Metallicaa. Siinä oli ideana, että mennään alkujuurillemme: metallia selloilla. Jotenkin se kokemus ja vuorovaikutus yleisön kanssa avasi silmiämme näkemään itsemme ikään kuin ulkopuolelta. Tuntui mielekkäältä seuraavalta askeleelta mennä takaisin oman musiikkimme alkulähteille – mutta tällä melkein 25 vuoden kokemuksellamme.

Bändin edellinen levy Shadowmaker vei yhtyettä kauas toiseen äärilaitaan, laulajavetoiseen ja jopa rock-henkiseen tyyliin.

Tämänkertaiseen Suomen-kiertueeseen kuuluu viisi keikkaa. Eicca Toppinen kertoo, että keikkapaikat valikoituivat käytännössä tarkoituksenmukaisuuden perusteella.

– Suomessa on rehellisyyden nimissä melko heikko keikkapaikkatilanne. Suurin osa suomalaisista artisteista, jotka kiertävät paljon Suomessa, esiintyvät pitkälti ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa. Ne eivät keikkapaikkoina sovellu meidäntyyppisellemme jutulle, kun emme soita mitään klubimusiikkia.

Turun Logomo on Toppisen mukaan ehdottomasti Suomen parhaita keikkapaikkoja.

Apocalyptica on keikkaillut Suomessa paljon myös konserttisaleissa, mutta tällä kertaa yhtye halusi klubimaisemman tunnelman.

Bändin keikkakalenteri on tälle vuodelle varsin täynnä. Vaikka Apocalyptica on Toppisen mukaan kiertänyt käytännössä yhtä soittoa vuodesta 2015 ja tehnyt tässä ajassa yli 500 keikkaa, väsymystä ei ole ilmassa.

– Bändi on tällä hetkellä paremmassa iskussa kuin ikinä urallaan ja motivaatio on korkeammalla kuin koskaan. Meillä on bändissä yhteistä sellainen halu ja into löytää ja oppia uutta. Se on ehkä se juttu. Ja tietysti vuorovaikutus ihmisten kanssa, joka ilta tulee tunne, että tällä, mitä teemme, on merkitystä.

Toppinen myöntää, että tiivis keikkailu vaatii kompromisseja muussa elämässä, kuten että lapsia näkee kiertueiden aikaan lähinnä etänä.

– Mutta kaikkeen löytyy ratkaisu. Olen oppinut, että ei ole olemassa mitään yhdenlaista formulaa, miten elämä pitää elää, vaikka yhteiskunta sellaista meille uskotteleekin.