Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Köyhät opiskelijat syövät entistä huonommin – Valtiolta vaaditaan 7,8 miljoonaa euroa opiskelija-aterioihin pikaisella aikataululla

Opiskelijat peräänkuuluttavat pikaisia korotuksia ateriatukeensa. Opiskelija-aterioiden enimmäishintaa on korotettu viimeksi vuonna 2012 ja ateriatukea 2013.

Samaan aikaan aterioiden tarjoamisesta syntyneet kustannukset ovat nousseet yli 11 prosenttia.

Opiskelijoille aterian hinta on pysynyt samana kahdeksan vuotta.

Opiskelija-aterioiden ateriatuen ja enimmäishinnan korotuksia vaativat yhdessä Suomen Ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen Opiskelijakuntien liitto Samok, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Palvelualojen Ammattiliitto PAM.

Järjestöt esittävät, että opiskelija-aterioiden enimmäishintaa ja opiskelijoiden ateriatukea korotetaan opiskelija-aterioiden kustannustason nousua vastaavasti.

Määrärahan korottaminen maksaisi valtiolle noin 7,8 miljoonaa euroa vuodessa.

– Syntyneen tilanteen korjaamisesta on päätettävä hallituksen kehysriihessä, järjestöt esittävät ratkaisuksi. Jos tilanne säilyy ennallaan, suomalainen opiskelijaruokailuun kehitetty järjestelmä rapautuu vähitellen.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry tiedottaa osaltaan, että nykyisellään opiskelijaravintoloilla on vaikeuksia tarjoilla opiskelijoille riittävän laadukasta, monipuolista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa.

– Opiskelijalle on tärkeää, että aterian hinta on kohtuullinen ja että ateria täyttää ruokailusuosituksen mukaisen laadukkaan ja monipuolisen annoksen kriteerit, MaRa ry tiedottaa.

– Aterian hinnalla on suuri merkitys niukalla toimeentulolla elävälle opiskelijalle. Opiskelijoiden sosiaaliturvan alhaisen tason vuoksi on tärkeää, että elämisen kustannuksia ei kasvateta nykyisestään.

Nykyisellään opiskelija-ateria maksaa enintään 4,95euroa. Korkeakouluopiskelijoiden ruokailua tuetaan ateriatuella, jonka määrä on 1,94 euroa aterialta. Heidän menoistaan kuluu keskimäärin noin neljännes ruokaan.