”Ei olisi järkeä perustaa omaa” – diakoni Antti Vanhala, 40, valitsi kevytyrittämisen Y-tunnuksella

Diakoni Antti Vanhala tekee myös sivutoimisesti yrittäjänä erilaisia keikkatöitä, mutta hänellä on sekä toiminimi että Y-tunnus. Jyri Lehtinen

toimitus

Sisällöntuotantoa yritysten sometileille, kaupallista yhteistyötä bloggarina ja graafista suunnittelua. Siinä jyväskyläläisen Hanna Voutilaisen,26, töitä, joita hän tekee kevytyrittäjänä. Päätoimi eli palkkatyö on markkinointispesialisti.

– Olen tehnyt kevytyrittämistä vuodesta 2015 asti. Minulla ei ole Y-tunnusta, joten veroilmoituksessa nämä tulot näkyvät kuin muutkin palkkatyöt, hän kertoo.

Voutilainen valitsi Ukko.fi:n kautta yrittämisen ilman Y-tunnusta opintojen takia.

– Opintotukea saatettaisiin myös Y-tunnuksen omaavana leikata reilusti, sama muissa tuloissa. Lisäksi minulla ei hermo riittäisi enää paperitöiden tekemiseen, hän sanoo.

Jos tekee työtä Voutilaisen tavoin, kevytyritys on lähes pakollinen, että työtilaisuuksia saa. Yritykset eivät halua lähteä työntekijän palkkaamisesta syntyvään paperisotaan ja kuluihin.

– Monessa paikassa tätä ei edes voi tehdä verokortilla, Voutilainen on huomannut.

– Olen tyytyväinen tähän. Maksan mielelläni palvelumaksun, jos sillä säästyn itse kirjanpidolta ja muilta paperitöiltä. Jos perustaisin oman yrityksen, pitäisi olla ainakin yksi iso, varma asiakas. Nollasta en uskaltaisi lähteä.

OP-kevytyrittäjä on erilainen kevytyrittämisen palvelu. Tamperelainen Antti Vanhala, 40, sai kevytyrityksen mukana toiminimen ja Y-tunnuksen.

– Valitsin OP:n, koska se tarjosi mahdollisuuden alkaa raskaamman sarjan kevytyrittäjäksi eli hankkia Y-tunnuksen maksutta.

– Olen vetänyt jousiammuntaelämyksiä nuorille, tehnyt tietokonekorjauksia ja käytönopastuksia, tehnyt pieniä rakennushommia ja luennoinut yhdistykselle, Vanhala luettelee.

Hän tekee kevytyrittäjänä töitä sivutoimisesti luppoajalla, kuten hän kuvaa. Koulutukseltani Vanhala on tietotekniikka-asentaja ja sairaanhoitaja-diakonissa. Hän on Tampereen evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä.

Antti Vanhala pitää kevytyrittämistä hyvänä vaihtoehtona kaltaiselleen yrittäjälle.

– Jos teen satunnaisia työkeikkoja, mielestäni ei olisi järkevää perustaa kaupparekisteriin merkittävää toiminimeä, hoitaa kaikkea paperityötä ja hankkia kallista kirjanpitäjää, Vanhala kertoo.

– Maksan palvelusta viisi prosenttia per lasku. Hinta on aika pieni suhteessa paperityöhön. Lisäksi nykyisin aika moni mahdollinen asiakas vaatii työn tekijältä Y-tunnuksen.

Antti Vanhala on tyytyväinen asioiden nykyiseen tilaan, mutta aina voi tulla muutoksia eteen.

– Jos jostain syystä jäisin pois päivätyöstäni, voisin laajentaa yritystoimintaani. Päätoimisesti kevytyrittäjyys ei olisi välttämättä fiksuin vaihtoehto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut