Aksel Kankaanranta on Suomen Euroviisuedustaja– tässä turkulaislaulajan haastattelu viikkoa ennen UMK-finaalia

Teemu Nurmi

Laulaja Aksel Kankaanranta tunnistetaan välittömästi, kun hän astelee sisään Turun Vähätorin Café Carréen.

– Sulla on upea ääni, tsemppiä kisaan, kehuu ja toivottaa vanhempi herrasmies.

Todellakin persoonallisen ja tunnistettavan äänen omaava Kankaanranta ottaa palautteen nöyränä ja hiukan hämmentyneenä vastaan.

– Jonkin verran ihmiset tunnistavat kadulla. Aika harvat tulevat kuitenkaan juttelemaan. Ehkä ihmiset eivät halua häiritä. En kyllä laita pahakseni sitä, jos joku moikkaa ja kehuu.

Turkulaisen Kankaanrannan kasvot ja lauluääni tulivat kansalle tutuiksi vuoden 2017 The Voice of Finlandista, jossa hän sijoittui toiseksi. Vuonna 2018 hän lauloi kertosäkeen hip hop -tähti Pyhimyksen kappaleella Jättiläinen, joka sai vuoden 2019 Emma-gaalassa vuoden biisin ja vuoden striimatuimman biisin palkinnot.

Kankaanrannan seuraava, edellisiäkin suurempi etappi on Uuden Musiikin Kilpailu, jonka finaali järjestetään Tampereella 7. maaliskuuta. Voittaja edustaa Suomea toukokuun Euroviisuissa Hollannin Rotterdamissa.

– Nyt vielä jännittää se, millainen hulabaloo siitä kaikesta tulee viimeisinä päivinä ennen h-hetkeä, mutta uskon, että kun pääsen lavalle, niin ympäristö unohtuu ja jännitys kaikkoaa.

Kankaanrannan kappale on kauniin lumoava ja sanomaltaan syvällinen Looking Back, joka on kirjoittaja-tuottaja Joonas Angerian käsialaa.

– Looking Back on pitkälti minun näköinen biisi. Sanoihin on helppo yhtyä, melodia on hyvä ja mukana on hiukan indie-vibaa, mikä lisäsi mielenkiintoani, laulaja kiittelee.

Kun Kankaanrannalta kysyy, mitä sitten, jos hän voittaa kisan ja pääsee edustamaan Suomea Euroviisuihin, kuittaa mies spekuloinnit tyynellä asia kerrallaan -viittauksella. Nuorukainen ei ota menestyspaineita eikä Euroviisuihin pääseminen ole hänelle minkäänlainen pakkomielle. UMK on vaan ”siisti juttu” ja Euroviisut olisi vielä siistimpi juttu.

Turkulaismies kertoo katselleensa lapsena Euroviisuja perheen kera, mutta kiinnostus haihtui hieman teini-iässä. Kankaanranta tietää Euroviisuilla olevan suuri, kansainvälinen status ja kisalla on innokas fanikunta.

– Vuosien ajalta esityksistä parhaiten on jäänyt mieleen Ukrainan Vjerka Serdjutška vuonna 2007 ja paras kappale on Alexander Rybakin Fairytale vuodelta 2009, Kankaanranta kertoo.

Kankaanranta kiertää kesällä musiikkifestivaaleja Pyhimyksen kanssa niin kuin aikataulu antaa myöten. Festarimeiningissä on kuulemma useita upeita puolia: pääsee esimerkiksi kotikaupungin Ruisrockiin ilmaiseksi, pääsee alueelle veneellä, näkee backstagella mielenkiintoisia musiikkipiirien ihmisiä ja saa hyvää ruokaa.

– En olisi voinut kaksi, kolme vuotta sitten kuvitella, että laulan jossain vaiheessa Ruisrockin rantalavalla.

Finaalin kappaleet

Catharina Zühlke: Eternity

Erika Vikman: Cicciolina

Aksel Kankaanranta: Looking Back

F3M: Bananas

Sansa: Lover View

Tika: I Let My Heart Break

UMK-finaali Yle TV1:llä ja Yle Areenassa 7.3. kello 21 alkaen.

Euroviisut 2020 järjestetään Hollannin Rotterdamissa 12.-16.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää