Aksel Kankaanranta on Suomen Euroviisuedustaja– tässä turkulaislaulajan haastattelu viikkoa ennen UMK-finaalia

Teemu Nurmi

Laulaja Aksel Kankaanranta tunnistetaan välittömästi, kun hän astelee sisään Turun Vähätorin Café Carréen.

– Sulla on upea ääni, tsemppiä kisaan, kehuu ja toivottaa vanhempi herrasmies.

Todellakin persoonallisen ja tunnistettavan äänen omaava Kankaanranta ottaa palautteen nöyränä ja hiukan hämmentyneenä vastaan.

– Jonkin verran ihmiset tunnistavat kadulla. Aika harvat tulevat kuitenkaan juttelemaan. Ehkä ihmiset eivät halua häiritä. En kyllä laita pahakseni sitä, jos joku moikkaa ja kehuu.

Turkulaisen Kankaanrannan kasvot ja lauluääni tulivat kansalle tutuiksi vuoden 2017 The Voice of Finlandista, jossa hän sijoittui toiseksi. Vuonna 2018 hän lauloi kertosäkeen hip hop -tähti Pyhimyksen kappaleella Jättiläinen, joka sai vuoden 2019 Emma-gaalassa vuoden biisin ja vuoden striimatuimman biisin palkinnot.

Kankaanrannan seuraava, edellisiäkin suurempi etappi on Uuden Musiikin Kilpailu, jonka finaali järjestetään Tampereella 7. maaliskuuta. Voittaja edustaa Suomea toukokuun Euroviisuissa Hollannin Rotterdamissa.

– Nyt vielä jännittää se, millainen hulabaloo siitä kaikesta tulee viimeisinä päivinä ennen h-hetkeä, mutta uskon, että kun pääsen lavalle, niin ympäristö unohtuu ja jännitys kaikkoaa.

Kankaanrannan kappale on kauniin lumoava ja sanomaltaan syvällinen Looking Back, joka on kirjoittaja-tuottaja Joonas Angerian käsialaa.

– Looking Back on pitkälti minun näköinen biisi. Sanoihin on helppo yhtyä, melodia on hyvä ja mukana on hiukan indie-vibaa, mikä lisäsi mielenkiintoani, laulaja kiittelee.

Kun Kankaanrannalta kysyy, mitä sitten, jos hän voittaa kisan ja pääsee edustamaan Suomea Euroviisuihin, kuittaa mies spekuloinnit tyynellä asia kerrallaan -viittauksella. Nuorukainen ei ota menestyspaineita eikä Euroviisuihin pääseminen ole hänelle minkäänlainen pakkomielle. UMK on vaan ”siisti juttu” ja Euroviisut olisi vielä siistimpi juttu.

Turkulaismies kertoo katselleensa lapsena Euroviisuja perheen kera, mutta kiinnostus haihtui hieman teini-iässä. Kankaanranta tietää Euroviisuilla olevan suuri, kansainvälinen status ja kisalla on innokas fanikunta.

– Vuosien ajalta esityksistä parhaiten on jäänyt mieleen Ukrainan Vjerka Serdjutška vuonna 2007 ja paras kappale on Alexander Rybakin Fairytale vuodelta 2009, Kankaanranta kertoo.

Kankaanranta kiertää kesällä musiikkifestivaaleja Pyhimyksen kanssa niin kuin aikataulu antaa myöten. Festarimeiningissä on kuulemma useita upeita puolia: pääsee esimerkiksi kotikaupungin Ruisrockiin ilmaiseksi, pääsee alueelle veneellä, näkee backstagella mielenkiintoisia musiikkipiirien ihmisiä ja saa hyvää ruokaa.

– En olisi voinut kaksi, kolme vuotta sitten kuvitella, että laulan jossain vaiheessa Ruisrockin rantalavalla.

Finaalin kappaleet

Catharina Zühlke: Eternity

Erika Vikman: Cicciolina

Aksel Kankaanranta: Looking Back

F3M: Bananas

Sansa: Lover View

Tika: I Let My Heart Break

UMK-finaali Yle TV1:llä ja Yle Areenassa 7.3. kello 21 alkaen.

Euroviisut 2020 järjestetään Hollannin Rotterdamissa 12.-16.5.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut