Jaakko Saariluoma: "Kun täytin 50, mitään ei tapahtunutkaan"

Jussi Vehkasalo

Näyttelijä, ohjaaja, tv-kasvo Jaakko Saariluoma kertoo alkuvuotensa kuluneen työrintamalla pitkälti Posse-tv-ohjelman suorien lähetysten merkeissä.

– Olen myös valmistellut kevään stand up -kiertuettani. Niin, ja lunta olen odotellut, mutta eipä sitä ole tullut, eikä enää taida tullakaan, Helsingissä asuva Saariluoma arvioi.

Yksittäisiä stand up -keikkoja hän tekee koko ajan, edellisestä stand up -soolokiertueesta on vierähtänyt viisi vuotta.

– Stand up -klubeilla olen kokeillut uutta materiaalia, tuleva kiertue mielessä.

Lavat auki -kiertueen aikana mies vierailee kaikkiaan 34 paikkakunnalla eri puolilla Suomea Kuusamoa ja Oulua myöten. Kiertue alkaa Vantaalta 7. maaliskuuta ja päättyy 16. toukokuuta Suomussalmelle.

– Liikun keikkapaikoille yleensä autolla, tuottajani on mukana. Jos ajomatka on sen verran lyhyt, että kannattaa palata Helsinkiin yöksi, niin silloin palaamme.

Saariluoma kertoo stand up -komiikkansa rakentuvan vähän kaikenlaisista aihepiireistä.

– Sehän tässä lajissa juuri niin hienoa on, että voi pompata mistä tahansa aiheesta melkein mihin tahansa aiheeseen, Saariluoma sanoo.

Esityksiinsä hän nappaa ajankohtaisia aiheita sekä ajattomia, mutta omalla tavallaan aina ajankohtaisia aiheita.

– Jos jotain mielenkiintoista tapahtuu, siitä voin kehittää materiaalia esitykseeni. Sanoisinko niin, että maalaan esitykseni laajalla värikynäarsenaalilla.

Saariluoma on syntynyt vuonna 1967, viidenkympin rajapyykki paukkui siis jokunen vuosi sitten.

Näkyykö oma ikääntyminen jotenkin jutuissa?

– Edellisellä kiertueellani silloin viisi vuotta sitten puhelin siitä, että viidenkympin rajapyykki lähestyy minua. Sitten kun se päivä tuli, niin mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Vähän niin kuin milleniumina tietokoneiden piti seota ja kaikkea, mutta mitään ei tapahtunutkaan, Saariluoma muistelee.

Hänen mukaansa stand upiin ammennetaan aiheita ja juttuja siitä elämästä, mitä itse elää.

– Siitä tulee myös samaistumispintaa yleisöön, kuulijoihin.

Saariluomasta tuntuu, että nykyään asioilla on aina vain kaksi puolta, mutta yleensä totuus löytyy siltä väliltä. Hän pyrkii löytämään asioihin sellaisen koomisen kulman, että se naurattaa kaiken ikäisiä, näköisiä ja oloisia henkilöitä. Olit siis mies tai nainen, nuori tai vanha, poliittisesti vasemmalta tai oikealta. Tai jotakin niiden väliltä.

Saariluoma valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1994. Saariluoma, kuten myös André Wickström, tuli kaiken kansan tietoisuuteen W-tyyli-tv-ohjelmassa, jota esitettiin televisiossa vuosina 2003–2005. Häntä on sen jälkeen nähty lukuisissa eri tv-ohjelmissa.

– Tv-töiden takia en ole voinut sitoutua näyttelemiseen teattereissa, mutta olen ohjannut teattereissa useamman ensi-illan joka vuosi. Viimeisin ohjaukseni on Täydellinen lauantai, jota esitettiin viime syyskaudella Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä, Saariluoma kertoo.

Televisiosta tuttu

Viidellä Venla-patsaalla palkittu näyttelijä, stand up -koomikko sekä Unicefin Hyvän tahdon lähettiläs.

Saariluoma tunnetaan tv-sarjoista Posse, Putous, Stadi vs. Lande, Vedetään hatusta, Läpiveto ja W-tyyli. MTV3-kanavalla alkaa 12. huhtikuuta viihdeohjelma Suurmestari, jossa Suurmestarin roolissa nähtävä Saariluoma laittaa kilpailijat ratkaisemaan heille asetettuja outoja ja hullunhauskoja tehtäviä.

Kokemusta stand up -lavoilta hänelle on kertynyt jo parinkymmenen vuoden ajan niin festivaaleilta, yrityskeikoilta kuin suurista konserttisaleistakin.

www.suomenstandupclub.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää