Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elintarvikkeiden poistot markkinoilta lisääntyivät taas viime vuonna – allergeenivirheet yleisin syy

Elintarvikkeita vedettiin viime vuonna pois markkinoilta 200 kertaa. Yleisin syy takaisinvetoon oli allergeenivirheet.

Takaisinvetojen määrä kasvoi 19 prosenttia edellisvuodesta. Määrä on kasvussa neljättä vuotta peräkkäin

Yhtä yksittäistä syytä kasvuun ei ole, tiedottaa Ruokavirasto. Lähinnä näyttää siltä, että kuluttajat ilmoittavat havaitsemistaan virheistä elintarvikkeissa entistä useammin.

Myös yritysten omavalvonta on kehittynyt ja viranomaisvalvontaa kohdistetaan tarkemmin arvioidun riskin perusteella.

Väärät etiketit tai toiselle tuotteelle tarkoitettu pakkaus tai vahingossa mukaan tullut allergeeniainesosa tai -jäämä aiheuttivat 54 takaisinvetoa. Näiden elintarvikkeiden laatu oli moitteeton, mutta ne aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa.

Ruokavirasto neuvoo antamaan tällaiset tuotteet hyväntekeväisyyteen tai palauttamaan myyntiin, jos pakkausmerkinnät korjataan.

Toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin oli elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat. Esimerkiksi salmonellaa löytyi 15 elintarvikkeesta, joista useimmat olivat Euroopasta tuotua lihaa.

Kaikkiaan mikrobit elintarvikkeissa aiheuttivat 40 takaisinvetoa.

Nestemäisistä elintarvikkeista löydettiin pakkausta pullistavaa käymistä, joka katsotaan mikrobiologiseksi virheeksi.

Lisäainevirheet johtivat 18 takaisinvetoon. Kuudessa takaisinvedossa oli kyse EU:n alueella kokonaan kielletyistä Rhodamiini B. tai Sudan-väriaineista, joita pidetään terveydelle haitallisina. Muissa takaisinvedoissa lisäainevirhe ei aiheuttanut terveysvaaraa.