Selkäkipu, ahdistus ja ylipaino uhkaavat nelikymppisten työkykyä – riski näkyy jo joka neljännellä

Klaus Nurmi

Joka neljännellä 40–45 -vuotiaalla suomalaisella on yksi tai useampi riskitekijä, joka kasvattaa todennäköisyyttä pitkiin sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyteen.

Suorittavaa työtä tekevillä riskit ovat yleisempiä kuin asiantuntijoilla ja toimihenkilöillä.

Yleisin työkyvyttömyyteen vaikuttava diagnoosi 40–45 -vuotiailla on selkäkipu: kolmannes ikäluokasta kärsii työtä haittaavasta tuki- ja liikuntaelimistön kipuoireesta.

Naisilla toiseksi yleisimmät syyt työkyvyttömyyteen ovat ahdistus ja masennus. Miehilläkin ahdistuneisuus on neljänneksi yleisin.

Vain kolmannes ikäluokasta on normaalipainoisia. Työkykyriskin lisäksi ylipaino ja lihavuus altistavat sydän- ja verisuonisairauksille, nivelrikolle ja aineenvaihduntasairauksille.

Tiedot perustuvat Terveystalon laajaan aineistoon, joka on koottu 40–45 -vuotiaiden potilastiedoista ja terveyskyselyistä. Diagnooseja on 1,7 miljoonaa vuosilta 2016–2019 ja lisäksi kymmeniä tuhansia vastauksia terveyskyselyyn.

Ikäluokkaan kuuluvien työkyky on uhattuna, ellei terveysriskeihin puututa, tiedottaa Terveystalo.

– Senioriajan terveyden pohja rakennetaan nelikymppisenä ja siksi halusimme selvittää, missä kunnossa tämä ikäluokka nyt on. Ennusteemme tulos on hälyttävä, sillä nelikymppisten työurien pitäisi jatkua vielä yli 20 vuotta, toteaa tiedotteessa Terveystalon työterveyden ylilääkäri Unto Palonen

Hänen mukaansa toimenpiteet nelikymppisten työtä tekevien työkyvyn ylläpitämiseksi ovat välttämättömiä.

Nelikymppisten jaksamista työelämässä eläkeikään asti edistävät muun muassa työpaikan johdon ja esimiesten kouluttaminen työkykyjohtamiseen, varhainen puuttuminen mielenterveyden häiriöihin sekä työolojen aktiivinen parantaminen.

Suorittavaa työtä tekevät ovat asiantuntijoita ja toimihenkilöitä suuremmassa työkykyriskissä. He työskentelevät muita useammin fyysisesti vaativissa olosuhteissa.

–Työkykyä edistäviä toimia pitäisi kohdentaa nykyistä voimakkaammin suorittavaa työtä tekeviin ammattiryhmiin. Lisäksi on painotettava, että kaikkien työkykyä edistävät toimet vaativat yhteistyötä, Palonen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut