Turun nuorisovaltuusto haluaa edustajat kaikkiin lautakuntiin – "Tampereella nämä asiat ovat paremmin"

Turun nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho (Turun normaalikoulu), puheenjohtaja Niklas Vaulanen (Kerttulin lukio) ja 2. varapuheenjohtaja Tatu Alari (Turun lyseon lukio) vaativat nuorisovaltuustolle edustajia kaikkiin lautakuntiin ja kaupunginvaltuustoon. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Turun nuorisovaltuusto haluaa saada edustajat kaikkiin lautakuntiin ja myös kaupunginvaltuustoon.

Nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisolautakunnan sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan ja sen jaostojen kokouksissa.

Puhe- ja läsnäolo-oikeus on erillisestä kutsusta myös muissa lautakunnissa, mutta kutsuja tulee harvoin tai ei koskaan.

–Meitä ei jostain syystä kutsuta kokouksiin, pahoittelee nuorisovaltuuston puheenjohtaja Niklas Vaulanen

–Tampereella nämä asiat ovat paremmin. Heillä on edustus kaikissa lauta- ja johtokunnissa ja myös valtuustossa. Turkulaiset nuoret ovat epätasa-arvoisessa asemassa, Vaulanen sanoo.

Nuorisovaltuuston mukaan edustus olisi tärkeä, jotta nuorten ääni tulisi paremmin kuuluviin päätöksenteossa.

–Lautakunnissa päätetään hyvin usein asioista, jotka koskevat nuoria suoraan. Aikuiset voivat kuvitella tietävänsä, mitä nuoret ajattelevat, mutta parempi olisi, jos nuori olisi kertomassa itse, nuorisovaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho sanoo.

Lisäksi edustaminen opettaa nuoria ja voi innostaa heitä vaikuttamaan yhteisiin asioihin.

Vaulasen mielestä nykytilanne voi jopa rikkoa kuntalakia. Laissa todetaan, että nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

–Ainakin kunta rikkoo omaa visiotaan.

Nuorisovaltuuston puheenjohtajien mielestä vastapuolen perustelut ontuvat.

Yhtenä ongelmana on nähty se, että lautakunnissa käsitellään myös salassapidettäviä asioita. Nuorisovaltuuston toinen varapuheenjohtaja Tatu Alari huomauttaa, että nuorisovaltuuston edustajaa koskee sama rikosoikeudellinen vastuu kuin lautakunnan varsinaisia jäseniä.

Toiseksi on vedottu siihen, että jos nuorisovaltuustolle annetaan edustus, myös vanhus- ja vammaisneuvostoille pitäisi antaa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

–Me emme ihan ymmärrä tätä rinnastusta. Nuoret eivät pääse äänestämään kuntavaaleissa eikä heitä voida asettaa lautakuntiin puolueen kautta toisin kuin vammais- ja vanhusneuvoston täysi-ikäisiä jäseniä, Mette Hämeenaho sanoo.

Myöskään se ei ole toimiva perustelu, että nuorisovaltuuston edustaja aiheuttaisi lisämenoja, koska edustajille ei makseta Turussa kokouspalkkioita.

–Nuorisovaltuustojen liiton taholta on suositus, että nuorisovaltuutettujen kuuluisi saada samat palkkiot, mutta meille on tärkeämpää, että saamme ne paikat. Emme ole vaatineet kokouspalkkioita, Vaulanen sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: On jo aika saada nuorisovaltuutetut Turun lautakuntiin
    2.4.2018 13:16
  2. Porin nuorisovaltuusto: Turun nuorisovaltuuston tilanne valitettava
    19.4.2018 8:39
  3. Mielipide: Turun nuorisovaltuuston vaikuttamismahdollisuudet korjattava viipymättä
    2.5.2018 12:00

Kommentoi

Palvelut