Tulli paljasti 1,4 miljoonan euron arvoisen huumelastin – katso kuvat Turun seudulta löytyneistä marihuanakätköistä

Janne Koivisto

Tulli kertoopaljastaneensanoin 74 kiloa marihuanaa Suomeen salakuljettaneen maahantuontiorganisaation helmikuun 2018 alussa.

Tulli epäilee kuutta, pääosin muualla kuin Suomessa asuvaa ulkomaalaistaustaista miestä useista törkeistä huumausainerikoksista. Marihuanan arvo on 1,4 miljoonaa euroa.

Tullin esitutkinnassa selvisi organisaation tuoneen Suomeen marraskuusta 2017 ja helmikuuhun 2018 yhteensä 74 kiloa marihuanaa, josta Tulli takavarikoi noin 71 kiloa.

Huumausaineet oli tarkoitus salakuljettaa Turun seudulle, jossa turkulaisen miehen oli tarkoitus edelleen levittää niitä. Huumeiden katukauppa-arvo Suomessa olisi ollut noin 1,4 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi Tulli paljasti tapauksen esitutkintaan liittyvän kotietsinnän yhteydessä kannabiksen kotikasvattamon ja takavarikoi asunnosta hieman yli kilon kuivattua marihuanaa sekä useita Cannabis sativa -kasveja.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että organisaation jäsenet salakuljettivat useana eri kertana suuria määriä marihuanaa Helsingin ja Tornion kautta Suomeen jalkaisin tai autolla. Marihuanaa tuotiin maahan myös postikuriirifirman rahtilähetyksenä Etelä-Euroopasta. Huumausaine-erien määrät vaihtelivat kolmesta kilosta 21 kiloon.

Tullin esitutkinnassa selvisi myös, että ulkomailla toiminut organisaation päätoimija värväsi salakuljetukseen taloudellisesti heikossa asemassa olevia henkilöitä, joilla ei ollut aikaisempaa rikostaustaa.

Tulli paljasti organisaation toiminnan helmikuun 2018 alussa, jolloin Tulli otti kiinni organisaation päätoimijan ja toisen epäillyn Kaarinassa suuren huumausaine-erän luota. Tämän lisäksi Tulli teki Turun seudulla useita kotietsintöjä, joiden yhteydessä takavarikoitiin lisää marihuanaa. Epäillyistä neljä henkilöä on edelleen tutkintavankeudessa.

Tulli on tehnyt tapauksen esitutkinnan aikana yhteistyötä usean kotimaisen ja ulkomaisen esitutkintaviranomaisen kanssa, erityisen tiiviisti Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa rikoksen selvittämiseksi. Tullin rikoskokonaisuuden esitutkinta on loppusuoralla. Esitutkinnan valmistuttua asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Suomen tulli on osa Euroopan unionin tullijärjestelmää. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 1 900 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää