Vares yrittää unohtaa, missä MM-matsit pelataan

URHEILU Turkulaisprofessorin uusi kirja peilaa politiikan ja jalkapallon suhdetta.

Vesa Vares Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turun yliopiston professori Vesa Vares on kirjoittanut kirjan jalkapallosta niin vallankäytön välineenä kuin keinona taistella demokratian puolesta. Pallon herruus - kuningaslajin valta ja lumo (Otava, 2017) on varsin ajankohtainen siksikin, että kesällä pelataan jalkapallon MM-kisat Venäjällä.

Miten diktaattorit ovat käyttäneet hyväksi jalkapalloa omien poliittisten tarkoitustensa edistämiseksi, Vesa Vares?

– Mussolini käytti jalkapallon MM-kisoja Italiassa 1934 luomaan kuvaa taistelemiseen ja organisointiin kykenevistä italialaisista. Myös Stalin osasi käyttää urheilua oman valtansa vahvistamiseen. Jugoslaviassa Titon asemaa nosti voitto Neuvostoliitosta Helsingin olympialaisissa. Argentiinassa sotilasjuntta taas sai tilaisuuden maineensa kohottamiseen kotikisoissa 1978.

Sosialistisissa maissa on panostettu vahvasti urheiluun. Miksi ne eivät ole menestyneet nykyistä paremmin jalkapallossa?

– Jalkapallossa kilpailu on kovempaa, ja se on ollut strateginenkin valinta. Tärkeintä sosialistisilla mailla, etenkin Neuvostoliitolla ja DDR:llä, oli kilpailu mitalimäärissä Yhdysvaltoja vastaan. He panostivat heikkoihin lajeihin, joissa ei ollut niin paljon kilpailua. Jalkapallosta tuli ammattimaisempaa 1960-luvulla, ja palkinnot pelaajille olivat länsimaissa parempia kuin sosialistisissa maissa.

Aika harvat pelaajat ovat vuosien saatossa tuoneet voimakkaasti esiin poliittisia näkemyksiään? Nykyisin ehkäpä vielä aiempaa vähemmän. Miksi pelaajat, ja mikseivät myös seurat, välttelevät poliittisia kannanottoja?

– Kannattaako karsinoitua jonkin asian ajajaksi? Asioista voidaan olla niin eri mieltä - valtaosaa pelaajista ei myöskään kiinnosta muu kuin urheilu. Aikoinaan oli myös urheilussa selkeämmin työväenluokkaisia ja keskiluokkaisia seuroja. Silloin poliittisuus oli rakenteellinen ilmiö. Nykyään on somekuplia, ja kaikkeen pitäisi vaan ottaa nopeasti kantaa.

Jalkapallon suurmaat ja suurseurat tuntuvat ajavan vain omia etujaan. Toisaalta jalkapallossa puhutaan fair playsta. Onko tässä ristiriitaa?

– Maajoukkuetasolla raha ei ole niin suuri asia. Jos joukkueen voisi ostaa, Qatar olisi varmasti jo tehnyt sen. Seuratasolla tämä on ongelma, ja tekee suuret liigat tylsiksi. Niin kutsutuilla Financial fair play -säädöksillä on yritetty saada tätä kuriin, mutta systeemi voisi olla selkeämpi.

Mitä ajatuksia tulevat MM-kisat herättävät sinussa tutkijana ja futisfanina?

– Venäjän poliittiset pyrkimykset ovat itsestään selvät. Nämä kisat saatetaan tulevaisuudessa mainita samassa hengessä kuin Mussolini ja 1934-kisat sekä Argentiinan 1978-kisat. Fanina katson kaikki matsit ja yritän unohtaa, missä ne pelataan. Tiedän myös pettyväni, koska kannatan Englantia. Mutta se on hienoa, että tulee aina joku pikkumaa, joka yllättää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää