Raija Lehmussaari on pitänyt Turussa balettikoulua 50 vuotta – "Teini-ikäisten kanssa täällä skabataan"

Raija Lehmussaari Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Raija Lehmussaari on kiireinen mutta täynnä energiaa. Kun moni muu 75-vuotias viettää jo rauhallisia eläkepäiviä, pyörittää Lehmussaari balettikouluaan samalla innolla kuin 50 vuotta sitten.

–En ole luutunutja kuuntelen –ainakin joskus. Teini-ikäisten kanssa täällä skabataan. Minusta he ovat kaavoihin kangistuneita, mutta meillä on aina hauskaa, hän naurahtaa.

On vaikea arvioida, kuinka moni oppilas on kymmenien vuosien aikana kulkenut Lehmussaaren balettikoulun läpi. Tälläkin hetkellä koulussa on eri-ikäisiä oppilaita satoja, ja mukana on edelleen myös harrastajia aivan koulun alkuvuosilta.

–Yksi oppilas on ollut mukana vuodesta 1969, ja paljon meillä on sellaisia, jotka ovat tuleet neljävuotiaana ja tanssivat vieläkin. Monet lapset tulevat koulusta kuin kotiinsa tänne. Minä pystyn antamaan heille jotain, ja he antavat minulle elämän sisältöä, Lehmussaari kuvailee.

Mutta miten Raija Lehmussaaresta tuli balettikoulun pitäjä? Hän kertoo innostuneensa baletista jo lapsena Tampereella. Kun hän muutti Turkuun opiskelemaan kieliä ja kirjallisuustiedettä, ei uravalinta vielä ollut selvä. Sitten Telma Tuulos pyysi häntä opettamaan balettikoulunsa valioluokkaa. Lehmussaari opetti muutaman vuoden ja kouluttautui baletinopettajaksi. Sitten hän perusti oman koulunsa.

–Baletti on elämäni. Sen pitää olla kiva harrastus, mutta siihen on suhtauduttava vakavasti. Koulutuksen pitää olla oikeaoppista, sillä virheitä on myöhemmin vaikea korjata. Opettaminen on kuin porkkanapenkki. Rakennetaan tyhjästä, mutta kitketään turhat pois.

Lehmussaari korostaa baletin pyhää kolminaisuutta - voimaa, notkeutta ja koordinaatiota.

–Koreografian tekeminen on tyhjästä nyhtämistä, kuin kiven veistämistä. Otetaan turha pois, se viehättää. Usein koreografiani ovat pohjautuneet kirjallisiin aiheisiin.

Koreografiat perustuvat yhtäältä omiin kiinnostuksenkohteisiin, toisaalta niillä on mahdollisuus ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Lehmussaari tunnustautuu maallikkosaarnaajaksi. Kevään näytöksissä käsitellään paitsi matkustelua myös muovijätteen aiheuttamaa ympäristöongelmaa.

–Otamme kantaa. Taiteen kuuluu olla myös piikki yhteiskunnan lihassa, hän kiteyttää.

Lehmussaari on pitkän uransa aikana päässyt matkustelemaan tanssinkin merkeissä ympäri maailmaa. Hän toimi pitkään Aurinkobaletin taiteellisena johtajana, ja sitä kautta on käyty muun muassa Fär-saarilla ja Hong Kongissa.

Viime ajoilta hänelle nousee mieleen yksi varsin ikimuistoinen balettikoululaisten esiintymiskokemus pienessä espanjalaiskylässä.

–Kylässä vietettiin kulttuuriviikkoa. Siellä oli asukkaita 500, mutta katsojia esityksessämme 1200. Se oli niin juhlavaa, että yksi tanssijoistamme rupesi itkemään. Kylässä asuva runoilijakin sanoi, ettei mitään niin kaunista kuin esityksemme ole koskaan nähty kylässä, Lehmussaari herkistyy.

Raija Lehmussaari

Perusti ensimmäisen balettikoulunsa Uuteenkaupunkiin vuonna 1967. Turun balettikoulun ovet avautuivat 1972.

Toimi vuosina 1981–2005 ammattitanssiryhmä Aurinkobaletin taiteellisena johtajana ja koreografina.

Tehnyt koreografioita teattereihin, oopperoille ja televisioon.

Saanut lukuisia palkintoja, kuten Turun kaupungin kulttuuripalkinnon ja Tanssitaiteen valtionpalkinnon.

Kommentoi

Palvelut