Näin syntyi rakastettu ja vihattu Maali se on hunajata

KILPAILU Maali se on hunajata voitti kisan TPS:n parhaasta kannatusbiisistä. VeePee Lehto kertoo sen sanoitusprosessista.

VeePee Lehto on viihteen monitoimimies. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turkulaisen järjestämän äänestyksen Turun Palloseuran parhaasta kannatuskappaleesta voitti Maali se on hunajata Se ei ole yllätys, sillä Erkki Liikasen esittämä kappale on myös TPS-lauluista tunnetuin ja soitetuin. Biisi lähtee soimaan Turkuhallissa aina, kun TPS tekee maalin.

Turkulainen tapasi VeePee Lehdon, joka teki sanoituksen vuonna 1984 julkaistuun kappaleeseen.

– Olin käymässä Rauno Lepistön Aurakadulla sijainneessa Fifty-Fifty -studiossa. Rauno pyysi minua tekemään uudet sanat Liikasen muutama vuosi aiemmin säveltämään ja esittämään kappaleeseen Hunajata, joka siis kertoi jonkun naisen olevan hunajata, Lehto kertoo.

TPS:n kiekkojoukkue oli kuulemma kuunnellut Hunajata-kappaletta vieraspelimatkoillaan ja innostunut siitä niin kovasti, että seura toivoi saavansa siitä uusilla sanoilla uuden kannatusbiisin.

Lehto pohti ensimmäiseksi, miten saa sanan hunajata mukaan turkulaisbiisiin, koska sana on Karjalan murretta. Hän halusi sanoitukseen myös huumoria ja historiaa. Ne puolet yhdistyvät muun muassa osuudessa "Mä muistan vielä kun ne kaato Niekun jäälle (TEE) TPS, TPS, ja takapuoli osui suoraan kiekon päälle"

Niekku viittaa Esko Niemeen, joka pelasi TPS:n maalivahtina 1960-64.

– Niekku pelasi lätsä päässä avojääkenttien aikana. Hän oli ilopilleri: huuteli yleisölle hassuja ja teki kaikenlaisia temppuja jäällä. Niekku jäi minulle hyvin mieleen, Lehto muistelee.

Nyt jo vanhan ajan ilmiöiksi voi kutsua myös Matti Lepänhaaran Kupittaalla soittamia urkuja, Comet-jääkiekkomailaa sekä Timo Nummelinin persoonallista maalituuletusta viulunsoitonomaisesti. Kaikki löytyvät Maali se on hunajata -kappaleesta.

VeePee Lehto uskoo biisin säilyttäneen suosionsa siksi, että se ei ole yhdentekevä. Sitä nimittäin rakastetaan ja vihataan, ja kun jokin laulu jakaa mielipiteet, se samalla myös yhdistää ja ajan myötä kappale hyväksytään laajemmalti.

– Kappaleessa on helppo sävel ja teksti, jonka kaikki ymmärtävät. Kertosäe on tarttuva ja siinä luotetaan toiston voimaan. Sanoma tulee varmasti selväksi.

Kun Maali se on hunajata oli raikunut TPS:n otteluissa jo vuosikymmenet, tuli sanoittajalle mieleen, saako hän työstään mitään korvausta.

– Aikoinaan urheilutapahtumien taustamusiikista maksettiin jokin kokonaissumma Teostolle, mutta soitettuja kappaleita ei tarvinnut eritellä Teostolle.

– Kappale ei tuottanut minulle pitkään aikaan mitään, mutta sittemmin Teoston systeemit ovat muuttuneet ja hallinnoimme nyt itse Erkki Liikasen ja Warnerin kanssa kappaleen oikeuksia. TPS:lla on siihen käyttöoikeus ja seura on maksanut siitä meille kolmelle oikeudenomistajalle kohtuullisen korvauksen, Lehto sanoo.

Hän kertoo HC TPS:n nykyisen toimitusjohtaja Mika Eskolan todenneen, että jos Maali se on hunajata häipyy jonain päivänä käytöstä, se tarkoittaa, että koko seuraakaan ei ole enää olemassa.

– Ehkä hän hivenen liioitteli - huumorimielessä.

TPS:n parhaat kannatusbiisit

1. Maali se on hunajata 39% äänistä.

2. Kiitos Tepsi, paras TPS 26%

3. Dirlandaa 10%

4. Voittoon Super-TPS 10%

5. Tepsi tekee kohta maalin 5%

6. Sydän rinnassa 3%

7. Mustaa ja valkoista 3%

8. Tämä jää 2%

9. C´mon Tepsi 2%

10. Jursi-biisi 1%

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut