Tällaisia olisivat Kauppatorin paviljongit

Näkymä Eerikinkadulta päivällä. Schauman & Nordgren Architects ja Schauman Arkkitehdit

Tomi Kangasniemi

Turun kauppatorin toripaviljonkien luonnossuunnitelmat ovat valmistuneet. Kaupunginhallitukselle esitetäänkin, että rakennussuunnittelua voidaan jatkaa esitettyjen viitesuunnitelmien mukaisesti. Lisäksi kaupungin tulisi tilata kauppatorin yksityiskohtainen valaistussuunnitelma ja torialueen toiminnallinen suunnitelma rakennushankkeen toteutuksen yhteydessä huomioitavaksi. Rakenteellisen vesiaiheisen taide-elementin toteuttamiseksi on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu.

Suunnitelmien mukaan kauppatorin rakennukset uudistetaan täydellisesti ja koko torialueen valaistus suunnitellaan yksityiskohtaisesti muunneltavaksi eri käyttötarkoituksiin.

Torin suunnittelussa pyritään luomaan torista muunneltava alusta, jossa voidaan torikaupan lisäksi järjestää erilaisia tapahtumia. Torilla on tilaa myös esimerkiksi joulukylälle ja luistinradalle. Katulämmitys toteutetaan siten, että osa siitä voidaan kytkeä pois päältä haluttaessa talven tunnelmaa. Kesäkaudeksi paikalleen pystytettävä esiintymislava on suunniteltu keveäksi purjekangasrakenteeksi.

Yliopistonkadun puoleiset portaat ja tasanteen reuna toimivat jo itsessään istuskelupaikkoina, mutta niiden lisäksi torille tulee penkkejä ja viihtyisyyttä lisääviä istutusastioita.

Kauppatorin ympäristön yleisten alueiden suunnitelmien mukaisesti Yliopistonkadun tasanteelle mahdollistetaan vesiaiheen sijoittaminen ja vesiaiheesta on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu. Kauppatorin asemamakaavassa on kolme rakennusalaa kioskeille ja torisuunnitelmassa rakennukset on osoitettu näihin paikkoihin. Kioskirakennuksille on yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymisen yhteydessä esitetty haettavaksi rakennusluvat, joissa tullaan määräämään rakennusten tarkka sijainti, koko ja ulkomuoto.

Paviljonkien suunnittelu on sisältynyt kauppatorin yleissuunnitelmaan ja niiden investointikustannukset sisältyvät Kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden investointikustannuksiin.

Paviljonkien viitesuunnitelmat ovat olleet esillä aiemmin osana uudistunutta Kauppatoria havainnollistavaa kuvitusta, mutta kaupunki ei ole varsinaisesti käsitellyt luonnoksia. Luonnossuunnitelmia on tarkoitus täsmentää seuraavassa vaiheessa siten, että ne täyttävät rakennuslupaprosessin vaatimukset. Lisäksi luonnoksiin tulee integroida tarkemmalla tavalla kaupungin omaan ja torikaupan käyttöön tulevat maanalaiset tilat, paviljonkien yhteyteen toteutettavat kaupalliset tilat ja palvelupisteet huomioiden pysäköintilaitoksen tekniikan ja kulkuyhteyksien vaatima kokonaisuus asemakaavassa määrätyllä tavalla.

Maanantaina 26. maaliskuuta kokoontuvalla kaupunginhallitukselle esitetään tässä vaiheessa, että rakennuslupatasoisen suunnittelun valmistelua voidaan jatkaa Schaumann Arkkitehdit Oy:n laatimien viitesuunnitelmien pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää