Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaakko-papukaija juo Presidenttiä ja odottelee uusia kosijoita

LEMMIKIT Turkulaishotellin aulassa viihtyvä Jaakko-papukaija ei tuskaile keski-iän kriisissä.

Kaikki Park Hotelissa vierailleet tuntevat taatusti Jaakko-papukaijan. Harmaapunapyrstöinen afrikanpapukaija Jaakko on alkuperäiseltä nimeltään Jaco ja sukupuoleltaan naaras. Hän on ilahduttanut hotellivieraita aulassa jo yli 30 vuotta.

–Me tulimme tänne vuonna 1988, ja Jaakko oli jo täällä. Sitä ennen se on ollut ilmeisesti Helsingissä parikymmentä vuotta, hotellia pitävä Zbigniew Dziedzic kertoo.

Alku Jaakon kanssa oli Zbigniewille haastava, sillä joutsenten tapaan papukaijat ovat yhden partnerin eläimiä. Yhteisiä kahvihetkiä ei ensi alkuun vietetty.

–Jaakko oli jäänyt leskeksi ja kaipaili vanhaa isäntäänsä. Aluksi yritin häntä opettaa juomaan kahvia kanssani, mutta Jaakko puri monta kertaa ja verta siinä tuli. Kesti yli vuoden ennen kuin Jaakko hyväksyi minut kaverikseen.

Vähitellen asiat muuttuivat. Lopulta Jaakko heltyi uudelle isännälle. Nyt heillä on yhteiset aamukahvi- ja iltateehetket. Kaikki tämä tietenkin Zbigniewin vaimon Evan suostumuksella.

–Jaakon kahvi on Presidenttiä, ja hän juo sen sokerilla ja maidolla. Minulla on käynyt hyvä tuuri siinä, että vaimo on hyväksynyt tyttöystäväni. Jaakko taas ei kyllä hyväksy vaimoa - paitsi ollessani matkoilla, Zbigniew naurahtaa.

Pariskunta on halunnut turvata linnulle mahdollisimman hyvät olosuhteet. Zbigniew muistuttaa, että trooppiselle linnulle sen luontainen elinympäristö olisi tietenkin se ainoa oikea. Kohtalo nyt vain päätti niin, että Jaakko päätyi pariskunnan hoteisiin.

Häkissään hotellin aulassa Jaakko on vain osan päivää.

–Jaakko nukkuu, syö ja käy vessassa häkissä. Ja kun täällä syödään, se ei ole vapaana. Muuten se on täällä ja saa päivittäin lentoharjoituksia. Lisäksi sillä on oma verstas takahuoneessa, Eva kertoo.

Takahuoneessa Jaakko tuhoaa esimerkiksi pahvilaatikoita. Linnulla onkin vahva oma tahto. Etenkin alkuaikoina se teki myös luvattomuuksia.

–Jaakko puri sähköjohtoja ja reikiä sohvaan sekä repi tapettia irti, Zbigniew listaa.

Jaakolle on pari kertaa pyritty hankkimaan myös jälkeläisiä. Ensimmäinen kokelas oli 3-vuotias Roope Roopen moukkamaisuus ei ollut Jaakon mieleen. Jaakon häkkiin päästyään Roope ensi töikseen söi Jaakon ruoat ja joi hänen vetensä. Sen jälkeen oli turha yrittää enää muuta.

Toinen kokelas oli Joppe Jopen ongelmana ei ollut niinkään Jaakko vaan ihmiset. Kun hotellissa ihmiset tulivat ja menivät, Joppe alkoi aina kiljua kuin syötävä.

Niinpä Jaakko odottelee nyt, josko kolmas kerta toden sanoisi. Aikaa vielä on, sillä viisikymppinen Jaakko saattaa elellä jopa satavuotiaaksi.