Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ostitko polkupyörän polkuhinnalla? Pian maksat kovaa polkumyyntitullia

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi.

Tulli muistuttaa nettitilaajille, että ulkomailta tilatusta polkupyörästä tai polkupyörän osista voi joutua maksamaan polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi.

Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Tavaran valmistusmaa merkitsee enemmän kuin tilausmaa. Tilausmaalla ei ole merkitystä, koska polkumyyntitulli tulee maksettavaksi, jos tuotteet lähetetään EU:n alueelle tullaamattomina. – Yleensä ostaja on vastuussa tavaran tullaamisesta ja maahantuontiverojen maksamisesta. Jos et tiedä, mistä tavara sinulle lähetetään tai mikä on polkupyörän alkuperämaa, selvitä se myyjältä, Tulli neuvoo.

Polkupyörien polkumyyntitulli voi olla jopa 48,5 prosenttia tavaran tullausarvosta. Tullausarvo lasketaan tässä tapauksessa lisäämällä ostohintaan kuljetuskustannukset. Ostohinnan, tullien ja muiden kulujen yhteismäärästä lasketaan vielä arvonlisävero 24 prosenttia, joka lisätään kokonaissummaan.

Tulli ottaa ostoesimerkiksi kiinalaisen Ideal (Dongguan) Biken valmistaman polkupyörän, jonka hinta on 200 euroa ja postikulut 30 euroa.

– Polkupyörän tullinimikkeen perusteella määräytyvä yleinen tulli on 14 prosenttia, jonka ostaja joutuu maksamaan, koska lähetyksen tavaroiden arvo ylittäää 150 euroa, Tulli ohjeistaa.

– Ostohinnasta ja postikuluista laskettava tulli olisi siis 32,20 euroa. Jos sinulla ei olisi pyörästä allekirjoitettua kauppalaskuilmoitusta myyjältä, pitäisi sinun maksaa ostohinnasta ja postikuluista myös valmistajakohtainen 48,5 prosentin polkumyyntitulli, joka tässä esimerkissä olisi 111,55 euroa.

Näiden lisäksi ostaja maksaa vielä 24 prosentin arvonlisäveron. Esimerkissä arvonlisäveron määrä olisi 89,70 euroa.

– Näin joutuisit maksamaan 200 euron arvoisesta polkupyörästä postikuluineen ja maahantuontiveroineen yhteensä 463,45 euroa. Ehkä kotimaasta hankittu pyörä voisi silti tulla edullisemmaksi, Tulli ehdottelee.