Turku-viha alkoi yli 200 vuotta sitten

Teemu Nurmi

Turulle on naurettu ja turkulaisia on pilkattu jo yli200 vuotta. Vuonna 1812Suomen asiain komitean puheenjohtaja, kreivi Gustaf Mauritz Armfelt lausui tilaustyönä röyhkeitä valheita Turusta ja turkulaisista ja ikään kuin oikeutti sen, että Turulta vietiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkius.

Virallinen syy pääkaupungin vaihtamiseen oli maantieteellinen. Suomi oli joutunut vuonna 1809 Venäjän peukalon alle. Helsinki oli lähempänä Venäjää kuin Turku, joka taas oli kuulemma kiusallisen lähellä Ruotsia, edellistä valtiastamme. Tilanne oli koominen, sillä Turun yliopiston professori Timo Soikkasen mukaan Helsingissä ei 200 vuotta sitten ollut yhtään mitään. Armfeltin oli otettava käyttöön rumat keinot, jotta asia ei olisi niin kiusallinen.

Armfelt kirjoitti Turun olevan tyytymättömyyden ja kateuden pesäpaikka sekä kauhea kolo, jossa oli myrkyttynyt ilmapiiri. Armfeltin mukaan Turusta tulevat kaikki pahan siemenet.

– Turku on Sodoman ja Gomorran lihallinen serkku, lempinimellä ”Turun seudun kukistaja” tunnettu Armfelt herkutteli ja sanoi, että Turku pitäisi polttaa poroksi.

Turun asukkaatkin saivat osansa. Kaupungin virkamiehet olivat laiskoja ja hoitivat tehtäviään leväperäisesti. Akat olivat häijyjä ja turkulaiset nyt ylipäätään inhottavaa roskaväkeä. Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherra Fredrik Stjernvall innostui myös kommentoimaan turkulaisia. Hän sanoi turkulaisten olevan typeriä, ahdaskatseisia nurkkapatriootteja.

Armfelt oli kokenut joutuneensa Turussa hieman alakynteen eikä ollut saavuttanut asemaa, jonka olisi omasta mielestään ansainnut. Jokainen turkulainen voi miettiä, onko Armfeltin ja Stjernvallin sanomassa jopa jotain perääkin, mutta viestin tarkoitusperän härskiyttä ei kukaan voi kiistää.

– Lausunnot olivat täysin keksittyjä, Timo Soikkanen toteaa.

Professori muistuttaa, että Helsinkiä vaivasi pitkään alemmuuden tunne. Kaupungilla ei ollut silloin mitään sanomisen arvoista historiaa eikä Turkuun verrattavaa ole tänä päivänäkään. Helsinki oli 200 vuotta sitten kooltaankin kyläpahanen Suomen sivistyksen kehtoon verrattuna.

– Turku oli pitkään pääkaupunkiaseman menettämisen jälkeenkin Helsinkiä suurempi kaupunki. Helsingin väkiluku ylitti Turun vasta 1840-luvulla, Timo Soikkanen kertoo.

Suomen suuriruhtinaskunnassa oli Helsingin väkisinkasvattamisen jälkeen kolme merkittävää kaupunkia, joista Turku ja Viipuri olivat kilpailijoita. Myöhemmin kissa-hiiri -leikin osapuoliksi tulivat Turku ja Tampere.

– Tampere on jo Turkua suurempi kaupunki, mutta siltäkin puuttuu historia, Soikkanen sanoo.

Lähde: Lars Westerlund, Suomen portti: politiikka ja hallinto Varsinais-Suomessa vuosina 1809-1917

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää