Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turku-viha alkoi yli 200 vuotta sitten

Turulle on naurettu ja turkulaisia on pilkattu jo yli200 vuotta. Vuonna 1812Suomen asiain komitean puheenjohtaja, kreivi Gustaf Mauritz Armfelt lausui tilaustyönä röyhkeitä valheita Turusta ja turkulaisista ja ikään kuin oikeutti sen, että Turulta vietiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkius.

Virallinen syy pääkaupungin vaihtamiseen oli maantieteellinen. Suomi oli joutunut vuonna 1809 Venäjän peukalon alle. Helsinki oli lähempänä Venäjää kuin Turku, joka taas oli kuulemma kiusallisen lähellä Ruotsia, edellistä valtiastamme. Tilanne oli koominen, sillä Turun yliopiston professori Timo Soikkasen mukaan Helsingissä ei 200 vuotta sitten ollut yhtään mitään. Armfeltin oli otettava käyttöön rumat keinot, jotta asia ei olisi niin kiusallinen.

Armfelt kirjoitti Turun olevan tyytymättömyyden ja kateuden pesäpaikka sekä kauhea kolo, jossa oli myrkyttynyt ilmapiiri. Armfeltin mukaan Turusta tulevat kaikki pahan siemenet.

– Turku on Sodoman ja Gomorran lihallinen serkku, lempinimellä ”Turun seudun kukistaja” tunnettu Armfelt herkutteli ja sanoi, että Turku pitäisi polttaa poroksi.

Turun asukkaatkin saivat osansa. Kaupungin virkamiehet olivat laiskoja ja hoitivat tehtäviään leväperäisesti. Akat olivat häijyjä ja turkulaiset nyt ylipäätään inhottavaa roskaväkeä. Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherra Fredrik Stjernvall innostui myös kommentoimaan turkulaisia. Hän sanoi turkulaisten olevan typeriä, ahdaskatseisia nurkkapatriootteja.

Armfelt oli kokenut joutuneensa Turussa hieman alakynteen eikä ollut saavuttanut asemaa, jonka olisi omasta mielestään ansainnut. Jokainen turkulainen voi miettiä, onko Armfeltin ja Stjernvallin sanomassa jopa jotain perääkin, mutta viestin tarkoitusperän härskiyttä ei kukaan voi kiistää.

– Lausunnot olivat täysin keksittyjä, Timo Soikkanen toteaa.

Professori muistuttaa, että Helsinkiä vaivasi pitkään alemmuuden tunne. Kaupungilla ei ollut silloin mitään sanomisen arvoista historiaa eikä Turkuun verrattavaa ole tänä päivänäkään. Helsinki oli 200 vuotta sitten kooltaankin kyläpahanen Suomen sivistyksen kehtoon verrattuna.

– Turku oli pitkään pääkaupunkiaseman menettämisen jälkeenkin Helsinkiä suurempi kaupunki. Helsingin väkiluku ylitti Turun vasta 1840-luvulla, Timo Soikkanen kertoo.

Suomen suuriruhtinaskunnassa oli Helsingin väkisinkasvattamisen jälkeen kolme merkittävää kaupunkia, joista Turku ja Viipuri olivat kilpailijoita. Myöhemmin kissa-hiiri -leikin osapuoliksi tulivat Turku ja Tampere.

– Tampere on jo Turkua suurempi kaupunki, mutta siltäkin puuttuu historia, Soikkanen sanoo.

Lähde: Lars Westerlund, Suomen portti: politiikka ja hallinto Varsinais-Suomessa vuosina 1809-1917