Omakotitalon asumismenoissa lähes 1 000 euron ero – Pahin syyllinen: lämmityskulut

Omakotitalon kunnalliset maksut vaihtelevat Suomessa suuresti: suurimmat erot koituvat uuden selvityksen mukaan etenkin lämmityskuluista. ESM arkisto

Jari Pietiläinen

Omakotitalossa asuvan perheen kunnalliset tai alueelliset asumismenot vaihtelevat Suomessa rajusti. Omakotiliiton tuoreen selvityksen mukaan nämä menot vaihtelevat lähes tuhannella eurolla vuodessa. Selvityksessä oli mukana 52 kuntaa.

Tutkimuksen mukaan kalleinta on asua Raisiossa: vuosikustannukset ovat lähes 4 300 euroa ja edullisinta omakotiasuminen on Seinäjoella, jossa asumismenot ovat noin 3 300 euroa. Kolmen kärjessä kalleimpia kuntia asua ovat Raision lisäksi Järvenpää ja Siilinjärvi.

Viime vuoden kallein kunta Savonlinna asettuu neljänneksi tässä laajennetussa vertailussa. Muita huokeimpia kuntia Seinäjoen lisäksi asua ovat Turku ja Vaasa. Joensuu, joka oli vuonna 2017 edullisin paikka asua, löytyy nyt sijalta seitsemän. Keskimäärin asumiskustannukset ovat reilut 3 700 euroa vuodessa.

Suurimmat kustannusten erot selittyvät lämmityskuluilla. Saman 120-neliöisen talon sähkölämmitys maksaa Siilinjärvellä 2 176 euroa, kun Turussa vastaava kustannus on vain 1 514 euroa. Ero on siis yli 660 euroa.

– Kotitalous voi kilpailuttamalla saada hyötyä energian hinnasta. Silti suurimmat eroavaisuudet löytyvät sähkön siirtomaksuista, Omakotiliitto muistuttaa.

Kajaanilaisperhe maksaa lämmityksestä siirtomaksua liki 860 euroa, kun omakotiperhe Jyväskylässä maksaa siirrosta reilut 460 euroa, ero on 400 euroa. Siirron kiinteän perusmaksun osalta kallein perusmaksu on Kajaanissa, 29,60 euroa kuukaudessa, ja edullisin Tampereella, 3,98 euroa. Vuositasolla näiden ero on yli 307 euroa.

Suuret erot kuntien välillä löytyvät myös kiinteistöverotuksesta ja vesimaksuista. Omakotiliitto sai viime syksynä torjuttua kiinteistöveron alarajojen korotuksen, jonka seurauksena kiinteistöveron pakkokorotuksilta vältyttiin useassa kunnassa.

Kallein kiinteistövero on Espoossa 802 euroa ja edullisin Kontiolahdella alle 200 euroa, erotus yli 600 euroa. Vesimaksuissa korkeinta taksaa maksetaan Ylöjärvellä (1 103 euroa), kun Raahessa vesimaksut ovat puolet halvempia (538 euroa).

Omakotiliiton teettämän tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan 120-neliöistä, 30 vuotta vanhaa puurakenteista ja sähkölämmitteistä omakotitaloa. Kyseinen talo kuluttaa lämmitykseen 14 000 kilowattituntia vuodessa.