Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkilehti Turkulainen testasi, miten kolme nettiliittymää toimii eri puolilla Turkua – katso tulokset ja lue operaattorien kommentit

TIETOLIIKENNE Kaupunkilehti Turkulainen selvitti, millaisiin nopeuksiin mobiiliyhteydet yltävät. Yhdessäkään mittauspaikassa ei ylletty lähellekään maksiminopeuksia.

Kaikkien kolmen operaattorin mukaan nopeuksien vaihteluväliin vaikuttaa käyttäjän sijainti, ajankohta sekä yhtäaikaisten käyttäjien määrä.

–Kuuluvuus, päätelaite ja liittymä ovat käytännössä ne asiat, mitkä vaikuttavat yhteyden nopeuteen, Telian Suomen tietoverkkojohtaja Sami Siiki kertoo.

–Käyttäjien liikkuessa muuttuu myös verkon käyttöaste, joka vaikuttaa käytössä olevaan kapasiteettiin. Turussa käytetään tällä hetkellä runsaasti mobiilidataa, mikä vaikuttaa alueen verkkoon. Tämän olemme huomioineet ja tulemme tekemään merkittäviä parannuksia alueen tilanteeseen, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen sanoo.

–Toteutuvat nopeudet ovat yleensä ilmoitettua maksiminopeutta alhaisempia, sillä nopeus vaihtelee useista eri tekijöistä riippuen, sanoo DNA:n puheliiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan

Operaattorit huomauttavat, että luvattu maksiminopeus ei ole sama kuin liittymän luvattu todellinen nopeus. Yhteyden nopeuden vaihteluvälit ilmoitetaan liittymäsopimuksessa.

–Maksiminopeus perustuu liittymätyyppiin, joka voi olla rajoitettu jossain liittymätyypissä. Tuotekuvauksista löytyy vaihteluväli ja mitä se tyypillisesti on ja mitä se parhaimmillaan voi olla, Siiki sanoo.

–Liittymien mainostettuja nopeuksia vertailtaessa on syytä huomata, etteivät mainitut nopeudet ole luvattuja nopeuksia vaan luvattuja maksiminopeuksia. Tämä ilmoitustapa on linjassa myös Viestintäviraston linjausten kanssa, Kamtsan kertoo.

Mitä enemmän saman verkon käyttäjiä on samalla alueella, sitä enemmän se vaikuttaa yhteyksien nopeuksiin. Operaattorit lupaavat lisätä verkon kapasiteettia.

–Verkon kapasiteetti on jaettu ja sitä koitetaan lisätä sen mukaan, kun käyttö lisääntyy. Seuraamme käyttöä ja kohdistamme rakentamisen käytön mukaan, Siiki kertoo.

–Huippunopeudet vaihtelevat alueellisesti. Verkon huippunopeudet kasvavat kuitenkin jatkuvasti, Kamtsan sanoo.

–Turussa käytetään tällä hetkellä runsaasti mobiilidataa, mikä vaikuttaa alueen verkkoon. Turun talousalueen osalta Elisa tulee tekemään koko matkapuhelinverkon modernisointityön maaliskuusta alkaen, mikä lisää kapasiteettia kyseisellä alueella, Laukkanen lupaa.