Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turku Energian johtaja tyrmää aloitteen pienoisydinvoimaloista – "Eivätkö nämä ihmiset ole perehtyneet jo tehtyihin ratkaisuihin?"

Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen hämmästelee valtuustoaloitetta, joka pyytää kaupunkia selvittämään, voisiko alueen kaukolämmön tuottaa pienillä modulaarisilla SMR-ydinvoimaloilla.

–Järkytyin, eivätkö nämä ihmiset ole perehtyneet jo tehtyihin ratkaisuihin, jotka ovat pudottaneet hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, Kuivanen kertoo.

Aloitteen jätti tammikuussa vihreiden Matti Vähä-Heikkilä, ja sen allekirjoitti 16 valtuutettua vihreiden, kokoomuksen, Sdp:n ja keskustan valtuustoryhmistä.

Kuivasen mukaan kaukolämmön tuottaminen pienoisydinvoimaloilla on täysin epärealistinen ajatus.

–Ihan ensinnäkin kaukolämmön hinta suunnilleen kaksinkertaistuisi, Kuivanen toteaa.

Kuivanen huomauttaa, että Naantalin monipolttoainevoimalaitos otettiin käyttöön vasta viime syksynä. Se maksoi 240 miljoonaa euroa.

–Olemme tehneet mittavan investoinnin voimalaitokseen, joka voi käyttää sataprosenttisesti uusiutuvaa polttoainetta. Miksi lähdettäisiin vielä miettimään miljardiluokan investointia?

Kuivanen pitää erikoisena myös sitä, että ydinvoimalaa esitetään infran sekaan.

–Pienoisydinvoimalaan joudutaan luomaan ihan samanlainen turvallisuuskulttuuri kuin isoon ydinvoimalaitokseen.

Aloitetta perustellaan seuraavasti:

–Turun hiilineutraalisuussuunnitelma perustuu siihen, että Naantalin uudessa voimalassa tullaan käyttämään biopolttoaineita, joiden oletetaan olevan laskennallisesti hiilineutraaleja. Tämän kokoluokan biopolttolaitokset ovat kuitenkin ongelmallisia jo metsäluonnon säilymisen kannalta, ja tutkijat ovat huolissaan siitä, ettei puun polttamisella hillitä ilmastonmuutosta tehokkaasti ja ajoissa.

Kuivanen sanoo, että väitteet ei pidä paikkansa.

–Suomen metsät kasvavat tälläkin hetkellä enemmän kuin niitä käytetään. Metsien käytöstä on sekin etu, että metsän laatu paranee, kun sitä käytetään ja hoidetaan oikein.

–Suomessa kaadettujen metsien tilalle on pakko istuttaa uutta puuta. Silloin metsä lähtee kasvamaan ja sitoo hiilidioksidia. Silloin puu on hiilidioksidineutraali polttoaine pidemmällä tarkastelujaksolla.