Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kissa on nostettava pöydälle" – Turkulainen valtuutettu toivoo keskustelua halal-lihasta ja poikien ympärileikkauksesta

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi (kok.) toivoo, että Turussa käydään perinpohjainen keskustelu halal-lihasta.

Kaupunkilehti Turkulainen käsitteli halal-teurastuksia keskiviikon lehdessä

Azizi huomauttaa, että Turussa asuu jo 9 000 muslimia ja määrä kasvaa nopeasti. Siksi kissa on nostettava nyt pöydälle.

–Muslimit tarvitsevat Turussakin lihaa. Meidän pitää keskustella, miten sitä saadaan. Me voimme tehdä halal-lihan tuotannosta bisnestä, hän esittää.

– Halal-teurastus ei ole sen kummempaa kuin juutalaisten kosher-teurastus, mikä sekin on ollut laillista Suomessa jo pidemmän aikaa. Ne eivät käytännössä eroa juurikaan toisistaan.Halal-teurastuksen vain siunaa muslimitaustainen henkilö. Eläin tietysti tainnutetaan ensin aivan niin kuin Suomen laki vaatii.

Azizi pitää tärkeänä, että muslimeille levitetään tietoa siitä, miten eläin kuuluu teurastaa ja mistä laillisesti tuotettua halal-lihaa saa. Tiedonpuute voi olla yksi syy siihen, että laittomia halal-teurastuksia tehdään.

Toinen asia, josta Azizi toivoo julkista keskustelua, on poikien ympärileikkaus. Enemmistö muslimeista ympärileikkauttaa poikalapsensa. Tätäkin ovat juutalaiset tehneet Suomessa luvallisesti jo pidemmän aikaa.

– Näistäkään asioista ei ole paljon puhuttu. Kissa pitäisi nostaa pöydälle, jotta ihmiset eivät enää vie poikalapsiaan ulkomaille ympärileikattavaksi. Siellä se on vaarallisempaa. Sama pieni operaatio voidaan tehdä esimerkiksiTurussa niin, ettei pienelle pojalle tule riskiä, Azizi sanoo.

Hän arvioi, että myös poikien ympärileikkauksesta voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa. Nykytilanteessa vanhemmat saattavat maksaa ulkomailla tehtävistä ympärileikkauksista tuhansia euroja.