Turun valvontaeläinlääkäri uskoo: Laittomia halal-teurastuksia tehdään myös Turun seudulla – "Eläin tuntee turhaa kipua ja tuskaa"

USKONTO Turun valvontaeläinlääkäri uskoo, että halal-teurastusta tehdään myös Turun seudulla. Halal- ja kosher-teurastukset ovat sallittuja ainoastaan teurastamossa, kun paikalla on tarkastuseläinlääkäri.

Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila näkee halal-teurastuksen eläinsuojelullisena ongelmana. Arkistokuva. Teija Uitto / arkisto

Ville Mäkilä

Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila uskoo, että halal-teurastusta tehdään myös Turun seudulla.

–Uskon, että sitä tapahtuu, mutta niitä ei tule viranomaisten tietoon, Korte-Mattila toteaa.

Korte-Mattilan tiedossa on Turun seudulta vain yksi halal-teurastukseen liittyvä tapaus.

Tapaus sattui marraskuussa 2015 Raisiossa, jossa mies teurasti kolme lammasta viiltämättä niiltä kaulat auki ja heittämällä jäännökset jätesäkeissä maastoon.

Tapaus tuli ilmi, kun ulkoilija oli myöhemmin löytänyt jätesäkit maastosta.

–Oikeudessa henkilö väitti tainnuttaneensa eläimet lyömällä näitä niskaan puuesineellä. Ei isoa eläintä niskaan lyömällä tajuttomaksi saa, Korte-Mattila sanoo.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisun lokakuussa 2017. Vastaaja tuomittiin eläinsuojelurikoksesta ja jätelain rikkomisesta sakkorangaistukseen.

Vastaaja kertoi oikeudessa, että ei tiennyt menettelynsä olevan laitonta, sillä halal-teurastus on sallittua hänen kulttuurissaan.

Turun seudulla tapahtuvien rituaaliteurastusten määrää on mahdotonta arvioida, sillä vain murto-osa niistä päätyy viranomaisten tietoon.

–Muihin todistettaviin tapauksiin en ole törmännyt, Korte-Mattila toteaa.

Oikeudessa tuomittu kertoi ostaneensa lampaat yksityiseltä mieheltä. Korte-Mattilan mukaan lampaankasvattajia on pyritty informoimaan siitä, että he eivät myisi lampaita, mikäli ostaja ei ole rekisteröitynyt lampaanpitäjäksi. Halal-teurastuksia tehdään pääasiassa lampaille.

Korte-Mattila näkee halal-teurastuksen eläinsuojelullisena ongelmana.

–Eläin tuntee turhaa kipua ja tuskaa, kun sitä ei ole tainnutettu asianmukaisesti ennen pistoa.

Kaupunkilehti Turkulainen soitti tuomitulle. Puhelimessa hän kertoi nykyään ostavansa halal-lihansa Turun keskustassa sijaitsevasta halal-lihan myyntiin erikoistuneesta kaupasta.

Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä neljässä teurastamossa ja halal-teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni. Yhdessäkään Turun seudulla olevassa teurastamossa ei tehdä rituaaliteurastuksia.

Näin halal-teurastus tehdään

Halal-liha teurastetaan leikkaamalla eläimen kaulavaltimo auki terävällä veitsellä, kun eläin on tajuissaan. Jotta liha olisi halal, tulee teurastajan olla muslimi. Juutalaisuudessa vastaavalla tavalla teurastettua lihaa kutsutaan kosher-lihaksi.

Eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kielletty Suomen eläinsuojelulaissa. Laissa sallitaan tähän kuitenkin poikkeuksena teurastus, jossa uskonnollisista syistä verenlasku aloitetaan yhtä aikaa tainnutuksen kanssa Eviran tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Poikkeuskäytäntö on sallittu vain teurastamoissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua ja käytännössä Suomessa tuotetaan halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua.

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa rituaaliteurastuksia ei ole kielletty kokonaan.

Lähteet: Eläinsuojelulaki, Evira

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomen Sisu kritisoi turkulaisen valtuutetun puheita: "Vieraan uskonnollisuuden ilmentymiä, jotka eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin" 6.3.2018 8:32
  2. "Kissa on nostettava pöydälle" – Turkulainen valtuutettu toivoo keskustelua halal-lihasta ja poikien ympärileikkauksesta 4.3.2018 19:40

Kommentoi

Palvelut