Paljonko saat Kelan asumistukea? – "Täysin järjetön" vuokrailmoitus ällistyttää alan ammattilaistakin

Kuvakaappaus vuokrailmoituksesta.

Tero Vähämäki

Somessa leviävä lahtelaisen vuokranantajan ilmoitus ei ole aivan perinteisemmästä päästä.

Pitkässä vuokrailmoituksessa kerrotaan esimerkiksi vuokran määräytyvän sen perusteella, kuinka paljon vuokralainen saa Kelan myöntämää asumistukea.

Lahdenkadulla lähellä ydinkeskustaa sijaitsevan noin 20-neliöisen yksiön saa halvimmillaan noin 370 euron kuukausivuokralla. Kalleimmillaan vuokra on ilmoituksen mukaan 450 euroa.

Eikä tässä vielä kaikki. Vuokranantaja haluaa myös tietoa vuokralaisen terveydentilasta, ja kieltää kynttilöiden polttamisen juhlapyhien ulkopuolella.

Vuokranantaja kertoo ilmoituksessa olevansa Suomen Vuokranantajat ry:n pitkäaikainen jäsen.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelema Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva kuitenkin teilaa erikoisen ilmoituksen.

– Se on ihan täysin järjetön. Muuta on vaikea sanoa. Tulee sellainen tunne, että hän jotenkin yrittää parhaansa olemalla tarkka, mutta menee aivan totaalisesti metsään, Koro-Kanerva ihmettelee.

Myös vuokratason määräytyminen asumistuen mukaan saa pyyhkeitä toiminnanjohtajalta.

– Tämä on suorastaan aivan naurettava ehto. Eihän vuokranantajalla ole edes mitään keinoa saada selville, saako vuokralainen asumistukea. Kela ei sitä kerro, eikä vuokralaisen itsekään tarvitse sitä kertoa. Ei mikään laki suoraan tällaista (hinnoittelua) kiellä, mutta laissa puhutaan kohtuullisuudesta. Laki ajattelee kohtuuttomuuden vuokralaisen kannalta, mutta tämä tapaus on mielestäni koko järjestelmän kannalta kohtuuton.

Sairauksista kysyminen menee Koro-Kanervan mukaan jo asiattomuuden puolelle.

– Se on täysin asiatonta. Koko ilmoituksessa on monta asiaa, jotka tekevät sen asiattomaksi ja tämä on yksi niistä. Tämä on täysin vastoin meidän ohjeistuksia. Arkaluonteisia, vuokraamiseen liittymättömiä asioita vuokranantaja ei saa kysyä, eikä niihin kenenkään tarvitse myöskään vastata, hän kertoo ja huomauttaa, ettei kynttilän polttamistakaan saa kieltää.

Vuokranantaja on muokannut ilmoitustaan ESS:n kirjoittaman jutun jälkeen. Vuokrataso ei enää määräydy asumistuen mukaan, mutta kynttilöiden polttaminen juhlapyhien ulkopuolella pysyy kiellettynä.

Lue koko juttu Etelä-Suomen Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää