Nyt Turussa on jälleen vankilatuotteita myyvä liike – ensimmäisen viikon hittituotteeksi nousi klassinen sienituoli

Yrittäjä Antti Turpeisen mukaan ensimmäisen viikon hittituote oli sienituoli. Janne Koivisto

Janne Koivisto

Turkuun on avattu vankilatuotteita myyvä liike.

Onnipuoti aukesi Vanhan Tampereentien ja Turun kehätien risteyksen tuntumaan viime viikon maanantaina. Liike on Neste Oil Express -kylmäaseman vieressä.

Yrittäjä Antti Turpeinen kertoo, että liikkeessä myydään Suomen vankiloissa valmistettuja tuotteita. Tällä hetkellä valikoimassa on pääasiassa Turun vankilan tuotteita. Turun vankila sijaitsee kivenheiton päässä Saramäessä.

– Jatkossa tuotteita alkaa tulla eri vankiloista ympäri Suomea.

Tarjolla on puu-, metalli- ja kangastuotteita, muun muassa penkkejä, puutarhakalusteita, tarjottimia, leikkuulautoja, pyyhkeitä, kelloja, tallilyhtyjä ja kapioarkkuja. Klassista sienituolia meni ensimmäisellä viikolla noin 40 kappaletta.

– Kuulin siitä vanhemmilta ihmisiltä monta tarinaa, kuinka heillä on ollut 1960-luvulla sellainen omassa kotitalossa, ja nyt he haluavat ostaa sen omaan kotiinsa.

Yrittäjä tilittää osan myynneistä vankilaan, joka maksaa palkkaa vangeille. Työtoiminta on vangeille tärkeää. Sen tavoitteena on pitää yllä vangin ammattitaitoa ja työkykyä.

Vankilatuotteita myi aiemmin Onnimanni, joka sijaitsi Turun keskustassa Tuureporinkadulla. Se kuitenkin lopetti toimintansa viime vuoden lopulla.

Onnipuoti on auki arkisin kello 9–17. Liike aikoo laajentaa aukioloaikoja keväällä. Silloin on tarkoitus olla auki myös lauantaisin kello 10–14.

Kesällä ulos tulee aidattu alue, johon tulee isompia puutarhakalusteita, kuten keinuja ja leikkimökkejä.

Turpeinen ei ole uusi yrittäjä. Hän pyörittää myös Kaajan Koneliikettä, joka toimii Onnipuodin vieressä. Turpeinen on toiminut vuonna 1956 perustetun koneliikkeen yrittäjänä vuodesta 2012 lähtien.

Turpeisella on pieni kytkös Turun vankilaan, sillä hänen isänsä on tehnyt siellä pitkän työuran. Turpeinen on itsekin ollut vankilassa kesävartijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää