Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Maltaita maksanut Humalistonkadun pyöräily-yhteys katosi – onko suunnittelu todella näin vaikeaa?

Turussa, Humalistonkadulla teatteri Dominon ja Ratapihankadun väliltä, on kadonnut pyörätie, joka valmistui viime syksynä ja maksoi varmaan ”maltaita”.

Lumi on satanut maahan peittäen kaikki katuun merkatut pyöräilijöiden ajokaistat, ja lumiaura työntää lisää lunta pyöräkaistalle. Pyöräilijät joutuvat ajamaan pakosta autoilijoiden ajourissa, muun liikenteen seassa peläten, milloin auto ajaa päälle tai itse kaatuu jäisellä ja kuhmuraisella ajouralla. Tilanne tulee pysymään koko talven samana kunnes lumet sulavat – joskus keväällä.

Se, että kaupunki päätti pitää tietyt pyörätiet talven ajan puhtaana lumesta, on loisto juttu. Loisto juttu olisi ollut myös se, että uusi Humalistonkadun pyörätien olisi annettu jatkua samanlaisena kuin se on välillä Yliopistonkatu–Eerikinkatu. Riittää, että väylä on yhdellä puolella katua osana jalkakäytävää. Näin ollen se pysyy puhtaana lumesta eikä pyöräilijän tarvitse poukkoilla ajoradalla – sen vuoksihan käsittääkseni niitä pyöräteitä tehdään.

Maallikkona täytyy ihmetellä niitä ammattitaitoisia ja koulutuksensa saaneita suunnittelijoita, jotka ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen ja saaneet nykyisen tilanteen aikaan. Suunnittelijat itse voisivat kerrankin istua pyörän selkään ja ajaa Humalistonkadun päästä päähän, mennen tullen, pitkin pyörätietä todeten, mitä tuli tehtyä ja toimiiko suunniteltu käytännössä.

On hieno asia, jos ja kun uusia pyöräteitä tehdään, mutta onko suunnittelu niin vaikeaa, että syntyy Humalistonkadun kaltaisia sekamelskoja. Nykytilanteessa ei pyöräilijä eikä jalankulkija pysty hahmottamaan tai edes tiedä, missä mikäkin väylä kulkee. Huvittavinta tilanteessa on se, että kalliilla rahalla tehty ”uudistus” katoaa talven tullen lumen alle, josta kukaan ei kaiva sitä edes esille.

Hannu Tamminen