Turun kauppakamarin uusi toimitusjohtaja Kaisa Leiwo: "Osaavan työvoiman saatavuus jo kasvun este"

TALOUS Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwon mukaan seudulla painitaan positiivisissa ongelmissa.

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo. Janne Koivisto

Tomi Kangasniemi

Kaisa Leiwo aloitti puolisen vuotta sitten työt Turun kauppakamarin edunvalvonnan johtajana. Kun Minna Arve siirtyi Turun uudeksi kaupunginjohtajaksi, hänestä tuli kauppakamarin vt. toimitusjohtaja. Nyt tehtävä vakinaistettiin.

–Tuntuu tosi hienolta. Meillä on pieni mutta vaikuttava organisaatio. Olen yllättynytkin siitä, miten paljon olemme saaneet aikaan pienillä resursseilla. Sellaisessa on hieno olla mukana, Leiwo kommentoi.

Leiwon mukaan kauppakamarin toiminta oli toki hänelle tuttua ennen organisaatioon astumista. Toimintakenttään koko laajuudessaan on ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan.

–Olemme laajasti tekemisissä elinkeinoelämän kanssa. Edustamme varsinais-suomalaista elinkeinoelämää, mutta myös julkinen sektori ja kolmas sektori ovat mukana, hän muistuttaa.

Alueellisesti Varsinais-Suomella menee nyt erittäin hyvin. Positiivinen rakennemuutos asettaa tosin isoja haasteita seudulle. Leiwon mukaan Turun kauppakamari kantaa huolta erityisesti työvoiman saatavuudesta.

–Osaavan työvoiman saaminen huolestuttaa 51 prosenttia jäsenyrityksistämme, ja se on yrityksille jo kasvun este.

Tämän ongelman taklaamisessa kauppakamari haluaakin olla yritysten tukena. Kauppakamari ajaa lisäkoulutusta alueelle. Yksi esimerkki tästä on teknillisen korkeakoulutuksen laajentaminen.

Kauppakamari oli myös hiljattain mukana ammatillisen koulutuksen reformitilaisuudessa, jossa tarkoituksena oli törmäyttää kouluja ja yrityksiä.

–Ja myös se on jo itsessään tärkeää, että kysymme yrityksiltä, onko tekijöistä pulaa ja kerromme sen, Leiwo muistuttaa.

Kaisa Leiwo kehuu, että Turun kauppakamari on jo Minna Arven aikana lähtenyt hyvälle tielle. Toiminta on avartunut, ja sekä jäseniä että toimintaa on aktivoitu.

Kauppakamarin jäsenet toimivat yhdessätoista eri valiokunnassa. Näissä toimiviin aktiiveihin on saatu parissa vuodessa kolmanneksen lisäys osallistujamäärään.

–On tärkeää, että emme mieti asioita vain toimistolla vaan olemme yhteydessä jäseniin. Kauppakamari oli jo Minnan aikana hyvällä tiellä, ja toiminnasta on saatu hyvää palautetta. Pääsin hyppäämään liikkuvaan junaan, joka menee hyvään suuntaan, Leiwo kiittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää