PS-nuorten vaatimus vapaussodan muistomerkistä tökkii vanhaa tabua – vastustajat tyrmäävät

Mikko Välimaa

Perussuomaisten nuorisojärjestön vaatimus uuden muistomerkin pystyttämiseksi Helsinkiin nostaa taas esiin väittelyn siitä, miten Suomea vuonna 1918 repinyttä sisällissotaa pitäisi nimittää.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila esittää, että Helsingin kaupunki ja valtio pystyttäisivät Senaatintorille vapaussodan muistomerkin, joka korostaisi Suomen vapautumista Neuvosto-Venäjän vaikutuspiiristä vuoden 1918 aikana.

PS-nuoret katsovat, että vuoden 1918 sisällissodasta pitäisi käyttää nimeä vapaussota. Voutilan mielestä tämä termi kuvaisi paremmin niitä tapahtumia, joista vuonna 1918 oli kyse.

– Vuoden 1918 aikana Suomi lunasti itsenäisyytensä taistelemalla Venäjää vastaan. On aika tehdä myös nuoremmille sukupolville selväksi se, mistä sodassa oli kysymys. Suomen armeija kukisti venäläiset sekä heidän myötäilijänsä ja lunasti näin itsenäisyyden. Suomessa ei olla käsitelty aihetta riittävästi, Voutila toteaa tiedotteessa.

PS-nuorten hallituksen jäsen Oskar Viding kummastelee suomalaisten tapaa kumartaa kollektiivisessa muistamisen kulttuurissa itään.

–Leninin puisto meiltä kyllä (Helsingistä) löytyy, mutta ei näkyvää muistomerkkiä vapaussodan sankareille, Viding toteaa tiedotteessa.

Muissa poliittisissa nuorisojärjestöissä PS-nuorten vaatimusta pidetään poliittisena provokaationa.

Uutissuomalainen (USU) kertoi viikonloppuna, että niin keskustan, kokoomuksen kuin SDP:n nuorisojärjestöjen johtajat tyrmäävät PS-nuorten vaatimuksen.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoi USU:lle, että vapaussota-nimitys tuo vain vastakkainasettelua. Näkkäläjärven mukaan yleisesti käytetty sisällissota on kuvaavampi nimitys.

–Tutkijat ovat aika laajasti olleet sitä mieltä, että sisällissota on neutraali ja poliittisesti latautumaton termi.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos puhuisi mieluummin "vuoden 1918 tapahtumista".

–Varmaan tärkein oppi (tuosta ajasta) on, että mitään järkyttävämpää ei voi olla kuin että suomalaiset osoittavat aseella toinen toisiaan, Vuornos sanoo USU:lle.

Sisällisodan nimityksestä on Suomessa väitelty aika ajoin kiivaasti.

Sisällissotaa paljon tutkinut emeritusprofessori Heikki Ylikangas kertoi muutama vuosi sitten, että vapaussota-termille on kannatusta etenkin Pohjanmaalla.

Ylikangas kertoi kokeneensa tutkijana jopa painostusta termin käytössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää