PS-nuorten vaatimus vapaussodan muistomerkistä tökkii vanhaa tabua – vastustajat tyrmäävät

Mikko Välimaa

Perussuomaisten nuorisojärjestön vaatimus uuden muistomerkin pystyttämiseksi Helsinkiin nostaa taas esiin väittelyn siitä, miten Suomea vuonna 1918 repinyttä sisällissotaa pitäisi nimittää.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila esittää, että Helsingin kaupunki ja valtio pystyttäisivät Senaatintorille vapaussodan muistomerkin, joka korostaisi Suomen vapautumista Neuvosto-Venäjän vaikutuspiiristä vuoden 1918 aikana.

PS-nuoret katsovat, että vuoden 1918 sisällissodasta pitäisi käyttää nimeä vapaussota. Voutilan mielestä tämä termi kuvaisi paremmin niitä tapahtumia, joista vuonna 1918 oli kyse.

– Vuoden 1918 aikana Suomi lunasti itsenäisyytensä taistelemalla Venäjää vastaan. On aika tehdä myös nuoremmille sukupolville selväksi se, mistä sodassa oli kysymys. Suomen armeija kukisti venäläiset sekä heidän myötäilijänsä ja lunasti näin itsenäisyyden. Suomessa ei olla käsitelty aihetta riittävästi, Voutila toteaa tiedotteessa.

PS-nuorten hallituksen jäsen Oskar Viding kummastelee suomalaisten tapaa kumartaa kollektiivisessa muistamisen kulttuurissa itään.

–Leninin puisto meiltä kyllä (Helsingistä) löytyy, mutta ei näkyvää muistomerkkiä vapaussodan sankareille, Viding toteaa tiedotteessa.

Muissa poliittisissa nuorisojärjestöissä PS-nuorten vaatimusta pidetään poliittisena provokaationa.

Uutissuomalainen (USU) kertoi viikonloppuna, että niin keskustan, kokoomuksen kuin SDP:n nuorisojärjestöjen johtajat tyrmäävät PS-nuorten vaatimuksen.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoi USU:lle, että vapaussota-nimitys tuo vain vastakkainasettelua. Näkkäläjärven mukaan yleisesti käytetty sisällissota on kuvaavampi nimitys.

–Tutkijat ovat aika laajasti olleet sitä mieltä, että sisällissota on neutraali ja poliittisesti latautumaton termi.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos puhuisi mieluummin "vuoden 1918 tapahtumista".

–Varmaan tärkein oppi (tuosta ajasta) on, että mitään järkyttävämpää ei voi olla kuin että suomalaiset osoittavat aseella toinen toisiaan, Vuornos sanoo USU:lle.

Sisällisodan nimityksestä on Suomessa väitelty aika ajoin kiivaasti.

Sisällissotaa paljon tutkinut emeritusprofessori Heikki Ylikangas kertoi muutama vuosi sitten, että vapaussota-termille on kannatusta etenkin Pohjanmaalla.

Ylikangas kertoi kokeneensa tutkijana jopa painostusta termin käytössä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut