Aloite: Turku Energia irti Fennovoiman ydinvoimahankkeesta – "Taloudelliset riskit ovat kasvaneet"

Olkiluodon ydinvoimalaitos. Kuvituskuva. Janne Koivisto / arkisto

Janne Koivisto

Turkulainen varavaltuutettu Jaakko Lindfors (vas.) esittää valtuustoaloitteessaan, että Turku Energian tulee irtautua Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

– Me allekirjoittaneet esitämme, että Turun kaupunki käynnistää selvityksen ja tarvittavat omistajaohjaustoimet, joiden tavoitteena on Turku Energian irtautuminen Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeesta, aloitteessa todetaan

Helsingin ja Vantaan kaupunginhallitukset päättivät joulukuussa 2017 yksimielisesti Helsingin ja Vantaan yhteisselvityksestä Fennovoiman ydinvoimahankkeesta luopumiseksi.

Fennovoiman ydinvoimahanke sisältää aloitteen mukaan useita Turku Energian tekemästä hankintapäätöksestä kasvaneita riskejä.

– Turku Energian taloudelliset riskit ovat kasvaneet. Turun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2013, että Turku Energia ostaa 3,52 prosentin osuuden Fennovoiman pääomistajasta, Voimaosakeyhtiö SF:stä. Turku Energian viimeisessä tilinpäätöksessä (15.3.2017) omistusosuus Voimaosakeyhtiö SF:stä on kasvanut 3,69 prosenttiin.

– Turku Energia on sitoutunut ostamaan ydinvoimahankkeen tuottamaa sähköä omistusosuutensa suhteessa. Siinä todennäköisessä tilanteessa, että Fennovoiman tuottama sähkö on markkinasähköä kalliimpaa, Turku Energia tulee sitoumuksensa vuoksi maksamaan sähköstä ylihintaa.

– Hankkeen päivitetty kustannusarvio ylittää päätöksentekohetken arvion. Kun Turku Energian osakkuudesta päätettiin, hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 4-6 miljardia euroa. Vuonna 2015 tarkentunut arvio nousi 6,5–7 miljardiin euroon.

Aloitteen mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeelle ovat vaihtoehtoina parempi energiatehokkuus, uusiutuvien energialähteiden hankkeet ja älykkäät sähköverkot, joihin julkisesti omistetun energiayhtiön pitäisi investoida.

–Epävarma ja kallis ydinvoimahanke vie resursseja ja mahdollisuuksia hankkeelle vaihtoehtoisten energiamuotojen nopealta käyttöönotolta.

Kommentoi

Palvelut