Valtakunnansyyttäjä Nissinen sai potkut – "Edellytetään korkeampia vaatimuksia kuin virkamieheltä"

Mikko Välimaa

Valtioneuvosto (VN) on tänään päättänyt irtisanoa valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen Syynä on valtakunnansyyttäjän joulukuussa korkeimmassa oikeudessa(KKO) saama tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta.

VN:n irtisanomispäätöksessä arvioitiin Nissisen toimintakykyä tämän kaikissa tehtävissä sekä sitä, miten tuomio vaikuttaa koko syyttäjälaitoksen toimintaedellytyksiin.

– Valtakunnansyyttäjän tehtävä on virka, jonka hoitamisessa voidaan edellyttää erityistä moitteettomuutta. Valtakunnansyyttäjän nauttima luottamus ja uskottavuus ovat keskeinen osa hänen toimintakykyään. Esimiesasemassa ja virastopäällikkönä häneen voidaan kohdistaa korkeampia vaatimuksia kuin virkamieheen yleensä, toteaa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tiedotteessa.

Irtisanomispäätöksen perusteluissa viitataan KKO:n tuomioon, jonka mukaan Nissisen menettely osoitti merkittävää moitittavuutta.

Nissisen katsottiin suosineen veljensä yritystä syyttäjälaitoksen hankinnoissa, ja teko oli KKO:n mukaan tahallinen.

VN huomauttaa, että valtakunnansyyttäjä edustaa oikeusjärjestelmään keskeisesti kuuluvaa instituutiota, jolta edellytetään erityistä luotettavuutta.

Valtioneuvosto katsoo, ettei Nissinenole täysin toimintakykyinen hoitamaan kaikkia valtakunnansyyttäjälle kuuluvia tehtäviä.

– Valtakunnansyyttäjän tulee pystyä johtamaan, kehittämään ja ohjaamaan syyttäjälaitoksen toimintaa kaikissa tilanteissa, VN toteaa.

Valtioneuvoston mukaan valtakunnansyyttäjän asemassa osittainenkin toimintakyvyn puute on syyttäjälaitoksen kannalta ongelmallinen.

– Sillä on välitön vaikutus koko oikeusjärjestelmän uskottavuuteen.

Valtioneuvoston irtisanomispäätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valtakunnansyyttäjä Nissiselle maksetaan irtisanomisajan palkka.

Oikeusministeriö käynnistää pikaisesti valtakunnansyyttäjän viran hakuprosessin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää