Kutsu lähti lähes 74 000 suomalaiselle: Miten pärjäät, kun työviikko venyy yli 50-tuntiseksi?

Yrittäjillä on tilaisuus osallistua palautumistaan koskevaan kyselyyn. Kuvituskuva. Arkisto/ Tiina Örn

Tanja Kuisma

Liki 75 000 yrittäjää kutsutaan tällä viikolla tutkimukseen, jossa selvitetään yrittäjien työkykyä ja työstä palautumista.

Tutkimusten mukaan palkkatyössä yli 55 työtuntia viikossa lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, mutta yrittäjien parista vastaavaa tutkimusta ei ole.

Yrittäjät kuitenkin tekevät palkansaajia pidempiä työviikkoja. Gallup-kyselyiden mukaan liki puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa, ja lähes joka kymmenes yli 70-tuntista.

– Meillä ei ole tutkittua tietoa siitä, miten pitkät työpäivät vaikuttavat yrittäjiin tai mitkä ovat parhaat keinot edistää yrittäjien työstä palautumista työpäivän aikana ja vapaa-ajalla, sanoo johtava asiantuntija Jaana Laitinen Työterveyslaitokselta.

Vain harva mikroyrittäjä hankkii itselleen työterveyshuollon. Niinpä työkykyä ei voida seurata, eikä siitä ole tutkimustietoa.

Tutkimusryhmällä on yrittäjien kanssa kehitetty uusi mobiilisovellus nyt tehtävää tutkimusta varten.

Tietoa kerätään siitä, voidaanko sovelluksen ohjauksella muuttaa yrittäjien käyttäytymistä ja edistää heidän työstä palautumistaan ja työkykyä.

Laitisen mukaan tutkimukseen on ilmoittautunut jo 605 yrittäjää.

–Ilmoittautuneiden määrä osoittaa asialle olevan tilausta, Laitinen toteaa.

Sovellus auttaa asettamaan tavoitteita ja antaa vinkkejä ja palautetta työstä palautumiseen. Työterveyslaitoksen kanssa yhteistyössä ovat Oulun, Tampereen ja Kölnin yliopistojen tutkijaryhmät.

Professori Harri Oinas-Kukkonen Oulun yliopistosta toteaa tutkimuksen olevan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

–Tietääksemme missään ei ole tehty yrittäjien palautumista edistäviä tutkimuksia aiemmin, Laitinen tähdentää.

Yrittäjät voivat ilmoittautua tutkimukseen osoitteessa www.ttl.fi/palaudu tai vastaamalla sähköpostikutsuun. Tutkimukseen voivat osallistua kokoaikaiset yrittäjät, joiden yrityksessä on alle 10 työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää