Ristiriitaista: Suomen kauppa kasvaa, mutta työllisyys pienenee

Kaupan kasvu ei enää luo automaattisesti uusia työpaikkoja. Arkisto

toimitus

Kaupan liikevaihto kasvaa edelleen automatisaation ja digitalisaation mahdollistamien uusien palveluideoidenja toimintojen tehostamisen ansiosta.

Liikevaihdon kasvu ei kuitenkaan enää automaattisesti luo uusia työpaikkoja.

Kaupan liiton mukaan kauppa muuttui pysyvästi vuoden 2008 finanssikriisissä ja sen jälkeisessä taantumassa.

Tukkukaupan ennätysmäinen kasvu alkuvuonna 2008 romahti yhtäkkiä vuoden lopussa, ja yritykset olivat uudessa tilanteessa. Alkoi tiukka kustannuskilpailu kansainvälisillä ja kotimaisilla markkinoilla.

Tukkukaupan työllisyys on pienentynyt tuosta vuodesta lähtien.

Samalla on kuitenkin syntynyt myös uusia töitä.

Automatisaation ja digitalisaation vuoksi tukkukauppa tarvitsee uutta osaamista, kun taas monien perinteisten tehtävien, kuten varastotyön, tarve vähenee.

–Perinteisiä tukkumyyjiä, teknisiä myyjiä tai sisäänostajia tarvitaan edelleen, mutta heidänkin työssään asiantuntijuus ja uudenlaiset taidot painottuvat aikaisempaa enemmän. Tämä tuo rekrytointihaasteita, kuvaa työn muutosta Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja

Myös vähittäiskaupan toimintaympäristö on mullistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Erikoiskauppaa ovat myllertäneet sekä digitaalisen ostamisen ja verkkokaupan yleistyminen että suurten kansainvälisten ketjujen kilpailu fyysisessä kaupassa.

Taloudellinen epävarmuus teki eurooppalaisesta kuluttajasta hyvin hintavetoisen, mikä kannusti muun muassa päivittäistavarakauppaa hinta- ja kustannuskilpailuun.

Sama kehitys alkoi näkyä myös Suomessa, jossa päivittäistavarakaupan kilpailua kuumensivat hidas ostovoiman kehitys ja työttömyyden kasvu.

Myös vähittäiskaupassa työllisyys pienenee pidemmällä aikavälillä. Samalla työtehtävien vaatimukset ja koko rakenne muuttuvat kuten tukkukaupassakin.

–Vähittäiskaupan työmarkkinat kehittyvät nyt ristiriitaisesti: työllisyys pienenee, mutta työvoimaa etsitään jopa aikaisempaa enemmän. Kannustinloukkujen lisäksi vähittäiskaupan työmarkkinoilla on selvästi sekä alueellista että osaamiseen liittyvää kitkaa, Kurjenoja sanoo.

Yksi suurimmista kaupan työmarkkinoita nyt muuttavista kehityksistä onkin kaupungistuminen: kasvukeskuksissa on asiakkaita ja työpaikkoja, syrjäseuduilta niitä häviää.

Samat tekijät, jotka hidastavat talouskasvua, hidastavat myös kaupan kasvua tulevina vuosina. Osaavan työvoiman määrä rajoittaa kotimaisen kaupan kehittymistä, ja ikääntyvä väestö ja velkaantunut julkinen sektori pitävät verotusta kireänä ja heikentävät yritysten toimintaympäristöä.

Kaupan liitto ennustaa tälle vuodelle vähittäiskaupan liikevaihdon määrän kasvavan kaksi prosenttia ja kasvun hidastuvan ensi vuonna puoleentoista prosenttiin.

Ennusteen mukaan vähittäiskaupan työllisyys pienenee 2018−2019 yhä prosentin.

Tukkukaupan liikevaihdon määrän ennustetaan kasvavan tänä ja ensi vuonna pari prosenttia. Tukkukaupan työllisyys pienenee tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää