Fölin matkamäärä kasvoi jo 27 miljoonaan – Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo syyt kasvun taustalla

Sirpa Korte Janne Koivisto

Janne Koivisto

Turun seudun joukkoliikennettä käytetään entistä enemmän. Fölillä tehtiin viime vuonna 27 miljoonaa matkaa, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte on tyytyväinen matkamäärän kasvuun. Hän huomauttaa, että valtuusto asetti aikanaan kasvutavoitteeksi kaksi prosenttia.

– Nyt ollaan aika mahtavassa jamassa, hän sanoo.

Korte näkee kasvuun useita syitä.

Turun seudun väestö kasvaa, jolloin matkustajia on aiempaa enemmän. Matkustusta kasvattaa myös työttömyyden väheneminen, kun aiempaa useampi ihminen kulkee päivittäin töihin.

– Nousukausi heijastuu ilman muuta meihin.

– Kun matkamäärä on kasvanut, olemme lisänneet ruuhkaliikenteeseen autoja ja tulemme lisäämään niitä edelleen. Tänä vuonna olemme lisäämässä liikennettä miljoonalla eurolla. Kasvaneeseen kysyntään pitää totta kai vastata.

Esimerkiksi Varissuon vuoroväli tihennetään ensi kesäksi 15 minuutista 10 minuuttiin.

– Yksi selitys on se, että emme ole koko Föli-aikana nostaneet lipunhintoja. Reaalinen lipunhinta laskee koko ajan. Joukkoliikenteen käyttö on todella edullista.

– Uskon myös, että etenkin nuoremmassa polvessa ympäristötietoisuus on entistä suurempaa ja auton omistamisen halu pienempää. Olen huomannut, että nuoret luottavat enemmän pyöräilyyn ja julkiseen liikenteeseen. Sehän on tietysti aivan mahtava käänne.

– Yksi tärkeä asia on se, että Föli-alue on kuuden kunnan yhteinen ja täällä on tasataksa. Liikkuminen on helppoa, kun ei tarvitse välittää kuntarajoista.

Korte mainitsee myös sen, että Föli on parantanut reaaliaika- ja nettipalvelujaan.

Föli tekee liikenteeseen jatkuvasti pientä hienosäätöä.

Suuri suunnitteilla oleva uudistus on runkolinjasto, joka on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 syksyllä. Turkuun tulee seitsemän runkolinjaa, jotka kulkevat keskustan läpi.

– Ne ovat aika lähellä nykyisiä vilkkaimpia linjoja. Emme tietenkään riko hyvää systeemiä mutta parannamme olemassa olevia linjoja. Uutuutena tulee kehälinja, jota meillä ei ole koskaan ollut. Sen reitti on vielä suunnitteilla, mutta varmaa on, että se menee Kupittaan läpi, koska Kupittaa on niin tärkeä paikka.

Runkolinjojen vuoroväli on hyvin pieni, 5–10 minuuttia. Busseihin tulee näytöt, jotka tarjoavat matkustajille tietoa muun muassa vaihtoyhteyksistä.

Turku päättää kevään aikana, otetaanko Turussa käyttöön raitiotie tai superbussit.

Korte ei ota kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta.

– Me toivomme, että jompikumpi tulisi valituksi, jotta pääsemme kehittämään joukkoliikennettä. Me tarvitsemme lisää kapasiteettia ja nopeutta ja haluamme palvella asiakkaita paremmin.

Föli

Turun seudun joukkoliikenne Fölissä ovat mukana Turku, Kaarina, Raisio, Lieto, Naantali ja Rusko.

Kuuden kunnan yhteinen joukkoliikenne aloitettiin 1.7.2014.

Alueella on voimassa tasataksa eli hinta on sama matkan pituudesta riippumatta. Samat liput kelpaavat koko alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää