Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fölin matkamäärä kasvoi jo 27 miljoonaan – Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo syyt kasvun taustalla

Turun seudun joukkoliikennettä käytetään entistä enemmän. Fölillä tehtiin viime vuonna 27 miljoonaa matkaa, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte on tyytyväinen matkamäärän kasvuun. Hän huomauttaa, että valtuusto asetti aikanaan kasvutavoitteeksi kaksi prosenttia.

– Nyt ollaan aika mahtavassa jamassa, hän sanoo.

Korte näkee kasvuun useita syitä.

Turun seudun väestö kasvaa, jolloin matkustajia on aiempaa enemmän. Matkustusta kasvattaa myös työttömyyden väheneminen, kun aiempaa useampi ihminen kulkee päivittäin töihin.

– Nousukausi heijastuu ilman muuta meihin.

– Kun matkamäärä on kasvanut, olemme lisänneet ruuhkaliikenteeseen autoja ja tulemme lisäämään niitä edelleen. Tänä vuonna olemme lisäämässä liikennettä miljoonalla eurolla. Kasvaneeseen kysyntään pitää totta kai vastata.

Esimerkiksi Varissuon vuoroväli tihennetään ensi kesäksi 15 minuutista 10 minuuttiin.

– Yksi selitys on se, että emme ole koko Föli-aikana nostaneet lipunhintoja. Reaalinen lipunhinta laskee koko ajan. Joukkoliikenteen käyttö on todella edullista.

– Uskon myös, että etenkin nuoremmassa polvessa ympäristötietoisuus on entistä suurempaa ja auton omistamisen halu pienempää. Olen huomannut, että nuoret luottavat enemmän pyöräilyyn ja julkiseen liikenteeseen. Sehän on tietysti aivan mahtava käänne.

– Yksi tärkeä asia on se, että Föli-alue on kuuden kunnan yhteinen ja täällä on tasataksa. Liikkuminen on helppoa, kun ei tarvitse välittää kuntarajoista.

Korte mainitsee myös sen, että Föli on parantanut reaaliaika- ja nettipalvelujaan.

Föli tekee liikenteeseen jatkuvasti pientä hienosäätöä.

Suuri suunnitteilla oleva uudistus on runkolinjasto, joka on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 syksyllä. Turkuun tulee seitsemän runkolinjaa, jotka kulkevat keskustan läpi.

– Ne ovat aika lähellä nykyisiä vilkkaimpia linjoja. Emme tietenkään riko hyvää systeemiä mutta parannamme olemassa olevia linjoja. Uutuutena tulee kehälinja, jota meillä ei ole koskaan ollut. Sen reitti on vielä suunnitteilla, mutta varmaa on, että se menee Kupittaan läpi, koska Kupittaa on niin tärkeä paikka.

Runkolinjojen vuoroväli on hyvin pieni, 5–10 minuuttia. Busseihin tulee näytöt, jotka tarjoavat matkustajille tietoa muun muassa vaihtoyhteyksistä.

Turku päättää kevään aikana, otetaanko Turussa käyttöön raitiotie tai superbussit.

Korte ei ota kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta.

– Me toivomme, että jompikumpi tulisi valituksi, jotta pääsemme kehittämään joukkoliikennettä. Me tarvitsemme lisää kapasiteettia ja nopeutta ja haluamme palvella asiakkaita paremmin.