"Ärhäkkä uutiskone" todisti tehonsa – Uutissuomalainen tykitti skuuppeja tehokkaimmin Suomessa

Uutissuomalainen tykitti skuuppeja viime vuonna tehokkaimmin Suomessa.

Paola Suhosen sisustaman kodin parvekkeella luotetaan 70-luvulta tuttuun rottinkiin. Katja Riihola

toimitus

Uutissuomalainen on sijoittunut kolmanneksi Journalisti-lehden selvityksessä, jossa vertaillaan tiedotusvälineiden uutisvoittojen määrää. Vertailussa lasketaan uutisvoittoja eli skuuppeja sillä perusteella, kuinka monta toimituksen tuottamaa uutista Suomen Tietotoimisto STT siteerasi vuoden aikana.

STT lainasi viime vuonna 125:ttä Uutissuomalaisen juttua. Vertailun ykkönen oli Yle, jolta STT siteerasi 207 uutista. Toiseksi tuli Helsingin Sanomat 182 skuupilla.

Selvityksen tulokset julkaistiin torstaina.

Uutissuomalaisen uutistyön tehokkuudesta kertoo se, että kyseessä on vain kahdeksan hengen toimitus. Yle saavutti uutisvoittonsa noin tuhannella uutis- ja ajankohtaisjournalistilla, Helsingin Sanomissa journalisteja työskentelee yli 250.

Uutissuomalainen aloitti työnsä viime vuoden helmikuun alussa, joten skuupit syntyivät yhdentoista kuukauden aikana. Muilla vertailussa olleilla viestimillä uutisvoittoja on koko vuodelta.

Uutissuomalaisen skuupit käsittelivät laajasti erilaisia aihealueita, esimerkiksi valtakunnan politiikkaa, maahanmuuttoa ja opiskelua. Uutisvoitto tuli muun muassa siitä, että Uutissuomalainen kertoi ensimmäisenä sote-lakien siirtymisestä tulevaisuuteen.

Kun toimitus aloitti vajaa vuosi sitten, uutispäällikkö Matti Pietiläinen julisti, että se pyrkii heti alusta alkaen olemaan "ärhäkkä valtakunnallinen uutiskone".

Kova menestys valtakunnallisessa uutiskilpailussa toi puheille katetta.

–Tulos on osoitus sitoutuneiden tekijöiden uutisnälästä ja hyvästä perustyön tasosta, Pietiläinen sanoo.

–Koko porukka on halunnut toimia alusta asti tiiviinä tiiminä. Sen ansiosta näin pieni toimitus pystyi menestymään valtakunnallisessa uutiskisassa, jossa muut toimijat ovat monta kertaa isompia.

Journalisti-lehti on tehnyt uutisvoittoselvitystään jo vuosien ajan. Uusimman vertailun mukaan STT:n lainaamien uutisten määrä laski hieman edellisvuodesta. Vuonna 2016 siteerattuja uutisia tehtiin 1379, kun viime vuonna niitä oli 1243.

Siteerattuja uutisia teki kaikkiaan runsaat 40 toimitusta. Yle oli vertailun ykkönen myös edellisvuonna. Uutissuomalaisen julkaisijalehdistä kärkikymmenikköön sijoittuivat Keskisuomalainen (viides) ja Savon Sanomat (kahdeksas).

Uutissuomalainen oli viime vuonna yhdeksän lehden yhteinen uutistoimitus. Sen juttuja julkaisivat Aamuposti, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme, Karjalainen, Keskisuomalainen, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Savon Sanomat ja Uusimaa.

Tämän vuoden alusta toimituksen tuotantoa on alettu julkaista useissa kaupunkilehdissä, muun muassa Helsingin Uutisissa, Länsiväylässä ja Vantaan Sanomissa.

Kirjoittaja: Ville Grahn

STT:n eniten siteeraamat viestimet 2017

1. Yle 207 siteerattua uutista

2. Helsingin Sanomat 182

3. Uutissuomalainen 125

4. Lännen Media 88

5. Keskisuomalainen 86

6. Ilta-Sanomat 85

7. Iltalehti 71

8. Savon Sanomat 64

9. MTV 55

10. Aamulehti 33

Lähde: Journalisti-lehti/STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää